Construcția acestei proprietăți deosebite a durat nu mai puțin de șapte ani.
Simplitatea curată a construcțiilor tradiționale românești nu încetează să atragă atenția arhitecților contemporani. Încercările de „reînviere” a trecutului sunt însă dificile și, din păcate, nu întotdeauna foarte reușite. Excepție face un conac construit recent la marginea Capitalei, scos la vânzare pe Imobiliare.ro (aici poți afla mai multe detalii despre ofertă), la un preț de 1,35 milioane de euro:
Situată pe malul lacului Mogoșoaia, proprietatea din imagini a fost sugestiv numită Manoir du Lac (Conacul de pe malul lacului). Construcția sa a durat șapte ani, beneficiarii proiectului fiind contele transilvănean Tibor Kalnoky și doctorul și antreprenorul în construcții Andrei Stoicescu. Conacul a fost finalizat în anul 2011, după nu mai puțin de șapte ani de lucru. Proprietatea este formată din două locuințe de tip duplex, fiecare cu o suprafață utilă de 320 de metri pătrați, ce pot fi utilizate atât separat, cât și împreună (prin desființarea zidului ce le separă). Fiecare dintre cele două case dispune de o grădină de 650 de metri pătrați; în această suprafață intră și o parte din zona de protecție a lacului Mogoșoaia, în suprafață de 300 de metri, ce se află în folosința exclusivă a proprietăților.
Manoir du Lac a fost conceput ca o reinterpretare armonioasă a unor elemente arhitecturale tradiționale, în contextul unei vieți moderne, confortabile – totul pe fundalul unui amplasament cu totul deosebit. Proprietarii au apelat la măiestria unor meșteri artizani și meșteșugari din diferite zone ale țării (tâmplari din Bucovina, meșteri pentru acoperiș din Delta Dunării, zidari și zugravi de fresce bisericești, dulgheri din Maramureș), folosind în același timp materiale și finisaje moderne, de cea mai înaltă calitate. Rezultatul final este unul cu adevărat spectaculos: caracterul masiv, compact, al construcției, face trimitere la vechile castele medievale, fără a păstra însă duritatea acestora; zidurile zugrăvite în alb, cu o textură neuniformă, vălurită, amintesc de casele tradiționale românești, făcute din humă; acoperișul acoperit cu stuf, în curbe line, completează într-o manieră simbolică imaginea unei locuințe situate pe malul apei – fie ea și la marginea Bucureștiului.
Amenajarea interioară a proprietății este perfect congruentă cu arhitectura sa. Caracterul tradițional este păstrat prin utilizarea din abundență a lemnului, de la parchetul triplu stratificat și ușile din stejar masiv până la grinzile aparente. Pereții zugrăviți în alb, cele câteva piese de mobilier antice, atent restaurate, bucătăriile amenajate cu gust, în stil rustic, toate acestea întregesc atmosfera de „vechi”. Este evidentă însă și „atingerea” modernității: liniile blânde, rotunjite, fac trimitere la o arhitectură vie, fluidă, în vreme ce finisajele și dotările moderne ale casei îți reamintesc, fără putință de tăgadă, că te afli, totuși, în secolul XXI.
Sursă foto: www.manoirdulac.eu
Citește și: O bijuterie arhitecturală autentic românească: un palat de peste 100 de ani, înconjurat de munți și păduri
Lucian D
O bijuterie arhitecturala!
Daca doamna care si-a dat cu parerea anterior,raportandu-se la nivel de Europa s-ar duce sa vada cat costa o casa in UK sau Franta, cu caracteristici asemanatoare si mai ales dc s-ar incumeta cumva(prin absurd) sa construiasca ceva asemanator in Romania timp de 7 ani,ar realiza ca de fapt pretul de prezentare nu e atat de departe de realitate si ca mai degraba ar cumpara 7 ani din viata cu un milion decat sa-i piarda pe santier(vorbesc in cunostinta de cauza dupa 6 ani de construit o casa cu suprafete asemanatoare).Calvarul nu s-a terminat inca 🙂
Totusi e surprinzator ca doreste sa-l cunoasca pe proprietarul de drept(casi cum nu ar fi si de fapt), desi nu are probabil nici jumate din bani 🙂
Probabil vrea sa-l felicite…
Pe de alta parte doamna ar trebui sa mai ia si niste lectii de gramatica, asa in conditiile “pietei” noastre imobiliare la nivel de Romania!
elena pavel
Doresc sa cunosc propietarul de drept ,prin Agentia d.vstra. Pret foerte mare,in conditiile pietii imobiliare la nivel de Europa.
Cu respect
Elena Pavel