Evitarea culorilor închise este doar unul dintre principiile de care trebuie să ţii cont la decorarea unei locuinţe de mici dimensiuni.
Dacă te numeri printre cei care nu au la dispoziţie o suprafaţă locativă generoasă, e bine ca, în amenajarea camerei sau casei tale, să ţii cont de câteva principii specifice unei asemenea situaţii. Cu ceva timp în urmă, www.imobiliare.ro publica o listă cu 10 trucuri pentru amenajarea spaţiilor mici. Prezentată pe Freshome.com, proprietatea de mai jos reuşeşte să pună în practică cea mai mare parte din principiile detaliate pe atunci:
Amplasată într-un bloc construit în anii 1940 din Gothenburg, Suedia, garsoniera din imagini are o suprafaţă utilă de 37,5 metri pătraţi. Dincolo de a crea a atmosferă de degradare, vechimea construcţiei oferă în cazul de faţă un rafinament aparte locuinţei, prin detalii precum înălţimea mai mare a camerei (specifică construcţiilor vechi) sau păstrarea parchetului original, din lemn masiv. Influenţele unei epoci arhitecturale trecute sunt contrabalansate de utilizarea unui mobilier modern şi renovarea băii şi bucătăriei potrivit standardelor moderne.
Încă de la prima vedere, este evidentă dorinţa proprietarului de a crea o atmosferă „aerisită” în întreaga casă. Un avantaj în acest sens este dat de distanţa de trei metri dintre podea şi tavan, care „deschide” mult spaţiul. În plan cromatic, se remarcă utilizarea unei palete de culori deschise, complementare – albul şi griul deschis „curg” firesc dinspre tavan şi pereţi către piesele de mobilier (canapea, pat, mobilă) şi elementele de decor (covor, lampă). La crearea senzaţiei de spaţiu contribuie şi folosirea tapetului, atât în living, cât şi în bucătărie: în primul caz, modelele florale de mari dimensiuni dinamizează şi dau o senzaţie de continuitate încăperii, iar, în cel de-al doilea, dungile orizontale aplicate pe un perete „lărgesc” camera.
Un alt principiu util în amenajarea spaţiilor mici constă în utilizarea a cât mai puţină mobilă – trebuie selectate doar acele piese strict necesare, de dimensiuni potrivite, proporţionale cu mărimea camerei. O recomandare pusă perfect în practică în această garsonieră suedeză, unde livingul este dominat de o canapea comodă, ce lasă loc, pe acelaşi perete, şi de un pat de o persoană, mascat de un zid. Decorul este completat de o măsuţă de cafea aproape invizibilă (alegerea unei piese dintr-un material transparent nu este întâmplătoare) şi de un dulap desfăşurat de-a lungul peretului pe care este suspendat televizorul (fără a ocupa aşadar prea mult loc). Un rol important în evitarea supraaglomerării livingului îl are aici mica debara amenajată la intrare, folosită pe post de spaţiu de depozitare pentru haine şi pantofi, un avantaj arhitectural ce scuteşte proprietarul de nevoia de a amplasa un alt dulap în cameră.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi: Garsonieră sau apartament cu două camere? Cum să creezi un spaţiu multifuncţional
Citeşte şi alte articole din secţiunea Home & Deco
Criss
A, si am uitat sa spun ca in dormitor am si un dressing de 165 cm;
Criss
Garsoniera mea are aprox 35mp si este transformata in 2 camere; bucataria de aprox 11 mp a devenit dormitor, cu pat dublu, noptiere, si loc destul de miscare. Pe coltul livingului(18 mp) am amenajat o mica bucatarie in aprox 4 mp; pe un perete am chiar mobilier din lemn masiv alb antichizat, foarte frumos, canapea extensibila de 3 locuri, birou din lemn masiv in capatul opus bucatariei + un mic sifonier, tot mobilierul este alb antichizat usor rustic, din aceeasi gama; camera nu pare deloc incarcata, spatiul este util si estetic in acelasi timp; baia are toate utilitatile, cada normala si masina de spalat. In 35 mp am creat un mic apartament extrem de confortabil, practic si nu in ultimul rand, estetic. Deci se poate, depinde cum este configurat spatiul. Iar garsponiera prezentata mie imi pare a fi de 37 mp. Daca mai ai si un balcon inchis, cu atat mai bine; terasa mea are 6mp si indeplineste alte functiuni – adaposteste centrala, frigiderul, spatii de depozitare, litiera pisicii. Articolul nu este deloc inutil si nici mincinos. Se poate.
Cristina
Ceea ce arata ei a fost de fapt un apartament cu 2 camere, unde este bucataria acum a fost dormitorul si unde este patul (dupa zid) a fost bucataria, aia mica pe care o mai intalnim la cate unii,de nu au loc 2 persoane in ea.
oloeriu
asa este, spatiul pare mult mai mare decat cei 37 mp, de ce ne mint?
georgi
Ar fi interesant sa vedem cum aranjeaza dumnealor o garsoniera cu adevarat mica de 34 m2 in care nu ai atat spatiu in bucatarie si nici in camera sa poti ascunde patul in spatele unui zid. Ceea ce prezinta dumenalor aici este pt cel putin 45-50 m2. Deci inutil, parerea mea.