Reprezentanţii Guvernului spun că băncile pentru locuinţe şi clienţii lor vor beneficia în continuare de sprijinul statului.
Sistemul de economisire-creditare pus în aplicare de băncile pentru locuinţe active pe piaţa autohtonă atrage tot mai mulţi clienţi. Statul doreşte să încurajeze această tendinţă, fapt pentru care a alocat fonduri suplimentare pentru plata subvenţiilor datorate pentru depozitele în creştere ale populaţiei. Astfel, Guvernul României a aprobat ieri completarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cu 25 de milioane de lei, sumă ce va fi utilizată pentru plata obligaţiilor restante (aferente anului 2010) către băncile pentru locuinţe.
«Vorbim despre o formă de ajutor care, pe lângă sprijinul financiar propriu-zis, are şi un important rol educativ, de încurajare a economisirii în depozite bancare. Am implementat cu succes în România un mecanism de economisire-creditare care şi-a dovedit utilitatea în multe ţări europene. Numărul mare de solicitări ne arată că românii sunt chibzuiţi, sunt gospodari şi că fac economii pentru investiţii importante, cum sunt cele din domeniul locativ. De aceea, susţin întrutotul acest program şi mă voi asigura că sunt prevăzute toate alocările financiare necesare, în continuare, pentru încurajarea acestui tip de economisire.»
Cristian Petrescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului
Solicitări duble faţă de fondurile alocate
În 2011, fondurile solicitate de băncile pentru locuinţe pentru plata primei de stat aferentă anului 2010 s-au ridicat la 81.623.373 de lei, pentru cele peste 180.000 de contracte de economisire-creditare solicitate la plată; din această sumă, până la finalul anului 2011 s-au plătit 40.284.830 de lei. Pentru anul 2012, într-o primă fază, fondurile alocate de către stat pentru Programul de economisire şi creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost de 12 milioane de lei, acestea fiind suplimentate prin bugetul nou-aprobat.
Depozitele băncilor pentru locuinţe au crescut alert
Anul trecut băncile pentru locuinţe active pe piaţa autohtonă au înregistrat un volum în creştere al depozitelor constituite de populaţie. Potrivit datelor transmise de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), depunerile efectuate de către clienţi pe parcursul lui 2011 s-au situat cu 18% peste nivelul consemnat în 2010, soldul existent la sfârşitul anului situându-se la 244 milioane lei. În acelaşi timp, numărul de contracte încheiate de clienţi în 2011 s-a majorat cu 37% faţă de anul precedent, în prezent banca având un portofoliu de peste 148.000 de clienţi. Pe de altă parte, valoarea depozitelor atrase de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) se ridica, la sfârşitul lui 2011, la aproximativ 850 de milioane de lei (aproximativ 200 milioane de euro). Acest nivel indică o creştere de peste 85% faţă de perioada similară a anului precedent. La finele lui 2011, BCR BpL avea un număr de peste 250.000 de clienţi.
Programul privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ destinat persoanelor fizice a fost demarat în anul 2004. Persoanele fizice care apelează la acest sistem beneficiază de o primă anuală de stat pentru depunerile sale în valoare de 25% din suma economisită anual, dar nu poate depăşi echivalentul în lei al 250 de euro (calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire). Beneficiarii programului pot utiliza suma economisită şi prima acordată de la bugetul de stat în scop locativ, cum ar fi achiziţia sau construcţia unei locuinţe, dar şi extinderea, modernizarea, reabilitarea sau consolidarea unei proprietăţi.
adi
Si baiatul meu termina agronomia , vrea si el casa in Bucuresti ce fac?
mocanu
As dori sa stiu cum poate fica mea sa achizitioneze o locuinta in bucuresti fiind medic rezident de anul 1.Ma-as bucura foarte mult daca guvernul ar face ca si cei care termina facultatea de medicina sa poata cumpara locuinta in bucuresti, cu ajutorul programului de guvern.Va multumesc si astept un raspuns