Fie că ești cumpărător sau proprietar, o locuință cu performanță energetică ridicată îți oferă o serie de avantaje. Conform legii, certificatul energetic este obligatoriu dacă vrei să închiriezi sau să vinzi o locuință. De asemenea, nu poți efectua renovări majore ale spațiului fără acest document.
Dacă te afli în postura de potențial chiriaș sau cumpărător, certificatul de performanță energetică îți oferă informații valoroase cu privire la consumul de energie al imobilului, iar astfel vei ști la ce să te aștepți.
Află ce este certificatul energetic, cum se eliberează, care sunt factorii implicați în consumul de energie și ce avantaje au locuințele eficiente energetic.
Ce este certificatul energetic
Certificatul de performanță energetică reprezintă un document oficial care atestă cât de eficientă este o clădire sau un apartament din privința consumului de energie necesar pentru asigurarea confortului ocupanților. Eficiența energetică este calculată pe baza consumului pentru apă caldă menajeră, iluminat, încălzire, ventilare și climatizare.
Documentul încadrează locuința într-o clasă energetică notată de la A la G, unde A reprezintă eficiența energetică cea mai ridicată. De asemenea, imobilul primește o notă cuprinsă între 1 și 100, 100 fiind nota maximă care poate fi obținută.
Documentul este necesar atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele existente. În cazul clădirilor existente, certificatul cuprinde și o serie de recomandări pentru a spori eficiența energetică.
Este important de știut că în lipsa certificatului energetic, contractul de vânzare-cumpărare este considerat relativ nul și poate fi atacat în instanță.
Factorii care influențează performanța energetică
Performanța energetică este influențată de numeroși factori care se iau în considerare în metodologia de calcul, cum ar fi:
- Calitatea izolației termice a clădirii;
- Amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici, clădirile învecinate și expunerea la soare;
- Materialele de construcție utilizate;
- Calitatea și etanșeitatea ferestrelor și ușilor;
- Starea acoperișului;
- Amplasarea apartamentului față de spații anexe neîncălzite (cum ar fi casa scării și subsol);
- Climatul interior al clădirii;
- Tipul sistemului de încălzire și de producere a apei calde;
- Prezența surselor regenerabile de energie, cum ar fi panouri fotovoltaice;
- Caracteristicile instalațiilor;
- Geometria clădirii și gradul de compactitate.
Emiterea certificatului de performanță energetică
Certificatul de performanță energetică poate fi obținut doar după o analiză energetică și termică, efectuată de către un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și/sau Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR).
Pentru eliberarea certificatului energetic, va trebui să faci o solicitare către auditorul energetic și vei avea nevoie de o serie de acte, cum ar fi:
- Cartea tehnică, care trebuie să cuprindă planuri de amplasament, de structură și descrierea tuturor instalațiilor;
- Cadastrul sau releveul construcției;
- Actul de proprietate sau extrasul de carte funciară.
De asemenea, auditorul energetic va avea nevoie de alte acte și informații, precum date cu privire la consumul de apă, electricitate și gaze, caracteristicile echipamentelor de încălzire și ale izolației sau, în anumite cazuri, de memoriul tehnic de arhitectură și autorizația de construire.
Documentul este valabil 10 ani. Totuși, metodologia de calcul pentru performanța energetică s-a modificat din ianuarie 2023. Astfel, poate fi necesară o reevaluare a locuințelor mai vechi, în cazul cumpărătorilor care doresc să achite prețul prin credit. Dacă locuința este încadrată în clasa energetică A sau B, băncile finanțatoare au oferte mai avantajoase.
Avantajele locuințelor eficiente energetic
În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, clădirile sau unitățile de clădiri cu o performanță energetică ridicată sunt avantajoase atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători.
Pentru vânzător, principalul avantaj este acela că poate negocia un preț de vânzare mai bun.
Pentru cumpărător, o locuință eficientă energetic aduce următoarele beneficii:
- Costuri reduse pentru utilități și întreținerea locuinței, pe termen lung;
- O dobândă mai mică pentru imobilele din clasa A (și B, uneori), dacă prețul se achită prin credit.
Așadar, certificatul de performanță energetică este obligatoriu pentru tranzacționarea imobilelor, fiind un indicator esențial de consum pentru cumpărători. Vorbește gratuit cu un broker Imobiliare Finance și află ofertele actuale pentru casele sau apartamentele încadrate în clasele energetice superioare.