Numărul spaţiilor office amplasate în case individuale este semnificativ mai mare decât cel din centrele de afaceri.
În ceea ce priveşte numărul vilelor de birouri scoase la închiriat în Capitală, zona de centru-nord are cea mai mare ofertă. Potrivit unui studiu realizat de compania Esop Consulting, aici sunt disponibile 539 de vile, cu o suprafaţă totală de 31.929 de metri pătraţi. Dintre aceste imobile, doar 82 mai au spaţii libere, restul fiind ocupate integral.
Din perimetrul zonei de centru-nord fac parte subdiviziunile Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Ştefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrău, Caşin, Dorobanţi şi Primăverii. „Cu toate că în Centru-Nord este concentrată cea mai mare ofertă de vile şi concurenţa între proprietăţi este mare, aici piaţa este şi cea mai dinamică. Cererea pentru acest perimetru s-a menţinut întotdeauna la un nivel mai ridicat faţă de alte zone din Bucuresti, chiar şi în cei mai dificili ani de criză (2009-2010), şi ca urmare, a atras mai multe persoane şi companii să investească în vile de închiriat. Zona are numeroase avantaje – este o zonă de business, dar în acelaşi timp una liniştită, cu spaţii verzi generoase, cu acces rapid către aeroport, dar şi spre centru”, subliniază Alexandru Petrescu, managerul Esop Consulting.
Pipera, concentrată pe centre de afaceri
Pe locul al doilea în clasament se află perimetrul zona ultracentrală (Unirii, Universităţii, Dacia, Romană, Rosetti, Eminescu şi Batiştei), cu un număr total de 233 de vile scoase la închiriat, dintre care 35 mai au spaţii libere în acest moment.
Pe locul al patrulea se situează zona de centru-est (Moşilor, Ferdinand, Mântuleasa, Calea Călăraşilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan şi Foişorul de Foc), cu un stoc de 247 vile, dintre care doar au un grad de ocupare mai mic de 100%. Vilele de birouri din Est sunt concentrate în zonele Moşilor, Ferdinand, Mântuleasa, Calea Călăraşilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan şi Foişorul de Foc.
A patra în top este zona de centru-vest (Cotroceni, Ştirbei Vodă, Cişmigiu, Plevnei, Mircea Vulcănescu, Gara de Nord), urmată de zona de centru-sud (13 Septembrie, Budapesta, Coşbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sării), în vreme ce, pe ultimul loc se află nordul (Pipera, Băneasa, Aerogării), zonă dezvoltată aproape exclusiv pe segmentul centrelor de afaceri.
Jumătate din clădirile office mai aşteaptă chiriaşi
Ca volum de spaţii de birouri, vilele din Capitală acoperă o suprafaţă de până la 650.000 de metri pătraţi, potrivit datelor Esop. Spre comparaţie, în centrele de afaceri din oraş este concentrat un stoc de peste 2,3 milioane de metri pătraţi. Clădirile de birouri dedicate nu stau însă atât de bine ca vilele în ceea ce priveşte gradul de ocupare. „Mai puţin de 20% din vilele din Bucureşti mai au spaţii libere la închiriere, în timp ce mai mult de jumătate de clădirile de birouri aşteaptă încă să fie închiriate (fie că este vorba de o suprafaţă de 100 mp, fie de 7.500 mp, cea mai mare). Acest aspect este însă destul de firesc, în condiţiile în care o clădire de birouri are suprafeţe mult mai extinse şi astfel probabilitatea ca un etaj sau un anume modul să fie disponibil la un moment dat, este mult mai mare”, punctează Alexandru Petrescu.