Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 8 Decembrie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600 euro/mp util, după un avans cu circa 5% în doar 12 luni, potrivit Indicelui Imobiliare.ro aferent lunii noiembrie.

Pentru un apartament nou cu 2 camere un cumpărător trebuie să plătească, în medie, 2.772 euro/mp util pentru a-l achiziționa, în timp ce pentru o proprietate similară dintr-un imobil vechi prețul scade la 2.575 euro/mp util.

Cererea pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare pe plan local s-a majorat semnificativ, conform celor mai noi date Imobiliare.ro. În același timp, oferta a scăzut dramatic.

Avans puternic al prețurilor în Brașov

După o evoluție spectaculoasă, Brașovul depășește Capitala în topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a trecut, în noiembrie, pragul de 1.700 de euro/mp util, după un avans cu aproape 8% într-un an.

Deși majorări au fost vizibile atât în cazul locuințelor noi, cât și pe piața veche, mai semnificative au fost cele aferente proprietăților nou construite. La sfârșitul lunii trecute, un apartament nou putea fi achiziționat pe plan local cu un preț mediu de 2.033 euro/mp util.

Brașovul continuă să atragă un număr semnificativ de turiști, dar și investiții importante pe acest plan, de la dezvoltări hoteliere la deschiderea noului aeroport. Orașul rămâne în vizorul celor interesați de realizarea unor achiziții în scop investițional, inclusiv pentru închirierea ulterioară pe termen scurt. Randamentele sunt bune, iar cererea venită din rândul celor care își caută cazare nu este îngrădită de anotimp.

Vrei mai multe detalii despre evoluția prețurilor la nivel de oraș? CONSULTĂ AICI Indicele Imobiliare.ro.

Capitala, pe locul al treilea în top

Prețurile înaintează mai timid în București. După un avans cu doar 2% față de noiembrie 2022, cumpărătorii se pot aștepta să achite, în medie, 1.608 euro/mp util pentru un apartament în Capitală. Trebuie să ținem cont, însă, de caracteristicile care fac din București un caz atipic la nivel național.

Piața locală dispune de cea mai bogată ofertă la vânzare din România, în ciuda scăderilor apărute pe acest plan nu doar în Capitală, ci și în alte orașe mari. Discutăm despre aproximativ 38.000 de case și apartamente în trimestrul al III-lea al acestui an.

Sursă: Proprietăți rezidențiale de vânzare, Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T3 2023”

Oferta de locuințe noi cuprindea, în același interval, 11.000 de case și apartamente, mult peste nivelul înregistrat în alte centre regionale majore. Numărul apartamentelor din proiecte de tip mass-market, situate la marginea Bucureștiului, este semnificativ în totalul ofertei de proprietăți noi.

Folosește instrumentul prețExpert pe care ți-l punem la dispoziție. Află ACUM prețul proprietății tale în doar câțiva pași simpli.

Scumpiri cu 6% în Constanța

Al patrulea loc în clasament este ocupat de Constanța unde prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, luna trecută, la 1.555 euro/mp util, după un avans cu aproape 6% în ultimele 12 luni.

Cele mai noi date Imobiliare.ro Market 360 indică o cerere în creștere pe plan local, mai căutate fiind locuințele vechi. Circa 9.000 de potențiali cumpărători au căutat, doar în intervalul iulie-septembrie 2023, o proprietate rezidențială în Constanța pe Imobiliare.ro.

Craiova și Timișoara, competitori puternici

Următoarele două locuri în clasament sunt disputate de Craiova și Timișoara, în ambele orașe prețul depășind ușor pragul de 1.500 de euro/mp util. În ultimul an, un avans mai mare a putut fi observat în Craiova la nivel prețurilor. Apartamentele pot fi cumpărate, în medie, cu 1.517 euro/mp util.

Interesul pentru locuințele din Timișoara s-a intensificat puternic în ultima perioadă. Aproximativ 12.600 de potențiali cumpărători și-au căutat aici o proprietate pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea al acestui an, în creștere cu 20% comparativ cu situația înregistrată în același interval din 2022.

Ofera, însă, a scăzut semnificativ observându-se un declin cu 35% în trimestrul al III-lea comparativ cu același interval din 2022. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns, în noiembrie, la 1.500 euro/mp util.

Prețuri mai mari în Sibiu decât în Iași

Orașul Sibiu pe clasează pe locul al șaptelea. Dacă în noiembrie 2022, un cumpărător putea achiziționa un apartament aici cu un preț mediu de 1.450 euro/mp util, la ora actuală are nevoie de circa 1.490 euro/mp util pentru o locuință similară.

Sibiul depășește, în momentul de față, Iașiul la capitolul prețuri. Chiar dacă pe piața locală din cel mai important oraș al Moldovei apartamentele s-au scumpit cu aproape 7% într-un an, media se plasează în jurul valorii de 1.470 euro/mp util.

Tot în Iași perioada de vânzare pentru apartamentele disponibile pe piață a crescut ușor, de la 39 la 43 de zile, iar marja de negociere a ajuns la 3,2%.

Majorări semnificative ale prețurilor în Oradea

Un avans puternic a putut fi observat în cazul orașului Oradea. Prețurile s-au majorat cu aproape 11% în noiembrie comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 1.460 euro/mp util. În cazul orașului Ploiești, plasat pe locul 10 în clasamentul național, media depășește pragul de 1.000 de euro/mp util, dar se menține cu mult sub cea națională, de 1.497 euro/mp util. Conform Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele s-au scumpit în România cu 5% în ultimul an.

Vrei să afli care este valoarea locuinței tale? Îți punem la dispoziție instrumentul prețExpert. Îl găsești AICI.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe
Cât costă apartamentele vechi din marile orașe înainte de Crăciun? Scumpiri accelerate în Brașov- HARTĂ

Dacă analizăm segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Brașov. Discutăm despre un avans cu 20%, potrivit Indicelui...

citește mai departe
Cât costă apartamentele noi din marile orașe la final de an? leșenii au acces la cele mai ieftine locuințe – HARTĂ

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând...

citește mai departe
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timișenii și constănțenii au cele mai mici rate. Cât plătesc rată noii proprietari în funcție de oraș?

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care...

citește mai departe