Ieftinirile masive înregistrate în acest an au dus la apariţia unor oportunităţi semnificative pentru cei interesaţi de construcţia unor unităţi de cazare turistică.
Piaţa terenurilor este, de departe, cea mai afectată de perioada de recesiune. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, în primele zece luni ale acestui an localităţile situate în apropierea marilor oraşe ale ţării au înregistrat ieftiniri semnificative pe acest segment. Cea mai mare scădere, de 66%, a avut loc în judeţul Timiş, acesta fiind urmat de Iaşi, cu un declin de 54%, şi Cluj, cu un minus de 50%. În judeţul Braşov, pe de altă parte, scăderea a fost de 33%. Lanţul ieftinirilor nu a rămas fără ecou în piaţă, ci a dus la apariţia unor oportunităţi semnificative. Acest fapt este ilustrat de un clasament realizat de www.imobiliare.ro pe baza ofertelor de pe site. Topul cuprinde cele mai bune oferte de terenuri pretabile pentru dezvoltarea unei pensiuni turistice sau a unui hotel.
Locul 10: 30 euro/mp, în Breaza, judeţul Prahova
Un lot de teren de 1.333 de metri pătraţi, situat în zona centrală a localităţii Breaza, Prahova, costă puţin peste 35.000 de euro. Parcela are un front stradal de 27 metri, dispune de toate utilităţile şi de acces la drum pietruit.
Locul 9: 25 euro/mp, în Moeciu de Sus, judeţul Braşov
În localitatea braşoveană Moeciu de Sus este scos la vânzare un lot de 3.500 de metri pătraţi, cu un front stradal de 50 metri. Situat la 100 metri de şoseaua asfaltată, terenul este ideal pentru construcţia unei pensiuni sau a unei case de vacanţă.
Locul 8: 25 euro/mp, în Bran, judeţul Braşov
Tot în judeţul Braşov, dar de data aceasta în Bran, poate fi achiziţionat un teren de 2.000 de metri pătraţi. Acesta are un front stradal de 60 de metri, fapt ce îi oferă posibilitatea de a fi parcelat în două loturi. Terenul beneficiază de toate utilităţile şi se află la o distanţă de 30 de metri de un pârâu.
Locul 7: 23 euro/mp, în Sibiel, judeţul Sibiu
În Mărginimea Sibiului, la doar câţiva kilometri de Sibiu, cei care doresc să construiască o unitate de cazare turistică pot investi într-un teren de 6.000 metri pătraţi, cu are toate utilităţile incluse.
Locul 6: 15 euro/mp, în Sovata, judeţul Mureş
La doar câţiva kilometri de centrul staţiunii Sovata, în imediata apropiere a proiectului Aquaparc, este scos la vânzare un teren de 9.000 metri pătraţi, cu un front stradal de 67 de metri. Ţinând cont de dimensiuni, lotul poate fi utilizat pentru construcţia unui complex turistic.
Locul 5: 15 euro/mp, în Izvoru Muntelui, judeţul Neamţ
Tot 15 euro pe metru pătrat solicită şi proprietarul unui teren de aproape 10.000 metri pătraţi, cu un front stradal de 200 de metri, situat în Izvoru Muntelui, judeţul Neamţ. Lotul are vedere spre Ceahlău şi dipune de posibilitatea racordării la reţelele de apă şi electricitate.
Locul 4: 13 euro/mp, în Cisnădioara, judeţul Sibiu
În Cisnădioara, o localitate de origine săsească ce reuneşte obiective turistice importante, un lot de 1.390 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 18.000 de euro. Terenul dispune de toate utilităţile.
Locul 3: 10 euro/mp, la Gura Râului, judeţul Sibiu
La Gura Râului, pe drumul ce leagă Municipiul Sibiu de staţiunea Păltiniş, un teren de 1.900 de metri pătraţi este scos la vânzare pentru 19.000 de euro. Proprietatea este amplasată într-o zonă în care se află mai multe pensiuni, ce are deschidere la DJ106.
Locul 2: 10 euro/mp, în Râşnov, judeţul Braşov
La Râşnov, în judeţul Braşov, proprietarul unui teren de 828 metri pătraţi, cu un front stradal de 20 de metri, solicită 8.000 de euro pentru proprietatea sa, adică mai puţin de 10 euro/mp. Zona are un potenţial turistic însemnat, în apropiere aflându-se Cetatea Râşnovului, masivul Postăvarul şi Piatra Craiului.
Locul 1: 4,3 euro/mp, în Vatra Dornei–Neagra Şarului, judeţul Suceava
La Neagra Şarului, la 12 km de Vatra Dornei, un teren de 1.500 metri pătraţi este scos la vânzare cu 6.450 euro. Parcela are vedere la Călimani, este situată în apropierea noii pârtii de la Neagra Şarului şi are acces direct la drum asfaltat. La limita lotului se află un pârâu, existând astfel posibilitatea amenajării unui iaz. La acelaşi preţ pe metru pătrat pot fi achiziţionate în zonă şi suprafeţe mai mari, de 3.000 sau 6.000 de metri pătraţi.
g-erti
d-raga g-erti, d-e c-e f-olosesti c-ratima c-and n-u e-ste c-azul?
se scrie “va avea pret”
sau poate scrii in alta limba…
gerti
da,piatza imobiliara a scazut,dar vine vremea cind pretzurile vor creste.acum oferta este fff mare iar cerintzele sint putzine din cauza creditelor.oricum pamintul nu-si v-a pierde niciodata valoarea.pastrat pentru mai tirziu,oricind omul v-a fi nevoit sa cumpere pamint ca sa construiasca sau ca sa traiasca.cunosc doi austrieci care au cumparat 6 ha de pamint,il cultiva cu legume si au avut un frumos cistig chiar din primul an.investitzia s-a scos.asa ca nu disperatzi cei care avetzi pamint,mosia intotdeauna v-a avea pretz.