Atât agenţii imobiliari, cât şi proprietarii resimt o creştere a interesului potenţialilor cumpărători de la începutul acestui an.
Când vrei să-ţi construieşti o casă, trebuie să începi cu achiziţionarea unui teren. Dacă dispui de un buget limitat, cel mai indicat ar fi să găseşti un lot undeva într-o zonă limitrofă, unde preţurile sunt considerabil mai mici decât în interiorul oraşului în care locuieşti. Acest lucru este cât se poate de valabil şi în cazul Bucureştiului.
Ion Neagu, agent imobiliar în cadrul firmei General Service 2000, estimează că, în cei trei ani de criză, valorile de tranzacţionare ale terenurilor din zonele limitrofe ale Bucureştiului s-au diminuat, în medie, cu aproximativ 50% – unele proprietăţi s-au ieftinit mai mult, iar altele mai puţin. În momentul de faţă, crede el, preţurile terenurilor au ajuns, în mare, la un prag de stabilizare. „Au început să se vândă. Faţă de iarnă, preţurile nu au mai scăzut şi nici nu se mai negociază atât de mult”, subliniază reprezentantul General Service 2000.
15 euro pe metru pătrat, prag minim
Potrivit lui Neagu, la ora actuală o limită minimă pentru terenurile din comunele adiacente Capitalei ar fi de 15-20 de euro pe metru pătrat. Astfel de loturi pot fi găsite în comune precum Domneşti, Cornetu sau Clinceni, în condiţiile în care, în perioada de boom, preţurile din aceste zone puteau ajunge la 60-70 de euro pe metru pătrat. Chiar dacă cele mai ieftine terenuri nu sunt racordate încă la utilităţi, ele sunt situate totuşi în zone care se dezvoltă rapid.
Loturile sub preţul zonei atrag potenţiali clienţi
Terenurile situate ceva mai aproape de Bucureşti sunt şi mai scumpe. Adriana M. are la vânzare un lot de 300 de metri pătraţi, la limita dintre comuna Chiajna şi sectorul 6 al Capitalei. L-a scos la vânzare prin luna februarie, la un preţ de 21.000 de euro, adică 70 de euro pe metru pătrat. Între timp, şi-a redus pretenţiile la 19.000 de euro (circa 63 de euro pe metru pătrat). Crede că acesta este un preţ bun, pentru că, în zonă, pretenţiile se ridică la circa 90 de euro pe metru pătrat. Simte că în piaţă există şi interes din partea clienţilor. „Nu ştiu cum era în anii trecuţi, dar am primit vreo 7-8 telefoane şi am avut şi vreo patru vizionări. Sunt mulţi care deocamdată doar se informează”, subliniază ea.
O proprietate mai ieftină poate fi găsită în zona Prelungirea Ghencea, comuna Bragadiru. Acesta are o suprafaţă de 769 de metri pătraţi şi costă 18.000 de euro (aproximativ 23,5 euro pe metru pătrat). Neagu spune că terenul face parte dintr-un lot mai mare, cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, care a fost împărţit în mai multe parcele care au fost vândute pe parcursul ultimilor ani. Înainte de declanşarea crizei, un astfel de lot a fost vândut cu 32.000 de euro.