Tensiunile din sfera politică se resimt şi în imobiliare: Preţurile apartamentelor ating un nou prag minim

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 6 August 2012, Ultima actualizare: 06 August 2012

Faţă de vara anului trecut, locuinţele din întreaga ţară sunt, în medie, cu 5% mai ieftine.

În luna iulie, preţurile cerute de proprietarii de apartamente vechi şi noi din întreaga ţară au scăzut cu 1,2% faţă de iunie, ajungând la nivelul de 975 de euro pe metru pătrat util. Aceasta este cea mai mare scădere lunară consemnată de la începutul anului până în prezent, fapt ce a dus şi la atingerea unui prag minim de la începutul crizei încoace. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din întreaga ţară sunt mai ieftine, în medie, cu 5%. “Tensiunile majore din ultima perioadă, amplificate de creşterea cursului valutar, au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iuie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor”, explică Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Evoluţii diferite pe nou şi pe vechi
În Bucureşti, Indicele imobiliare.ro înregistrează, pentru luna iulie, o valoare medie de 1.125 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi şi noi din Capitală sunt cu 3,2% mai ieftine. Totodată, valoarea actuală este cea mai mică valoare atinsă în Bucureşti din 2008 încoace. Pe segmentul apartamentelor noi, preţul mediu cerut se situează la valoarea de 1.288 de euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai puţin faţă de iunie şi cu 4,6% mai puţin faţă de iulie 2011. În ultima lună, preţurile locuinţelor vechi au ajuns la 1.048 de euro pe metru pătrat util, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie şi cu 5,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Cluj-Napoca, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 0,8% în ultima lună, ajungând la o medie de 899 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 4,7% mai mică faţă cea înregistrată în urmă cu 12 luni, reprezentând totodată un nou prag minim de la începutul crizei până în prezent. Pe segmentul rezidenţial nou, apartamentele s-au ieftinit cu peste 2%, apropiindu-se de 800 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10%. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din oraş a ajuns la 972 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1% faţă de luna precedentă şi 0,2% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai mare declin, la malul mării
În Constanţa, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi a consemnat cea mai mare rată de scădere dintre cele şase centre urbane analizate. Astfel, Indicele imobiliare.ro a atins valoarea de 876 de euro pe metru pătrat util, cu 2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu peste 8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de o parte, apartamentele noi din oraş s-au ieftinit, în medie, cu aproape 5% în ultima lună, ajungând la 908 euro pe metru pătrat util (valoare cu 5,5% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi au consemnat un declin de 1,1% în iulie, atingând valoarea de 869 de euro pe metru pătrat util, cu aproape 9% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Timişoara, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 784 de euro pe metru pătrat util, cu 1,5% mai puţin faţă de iunie şi cu 4,4% mai puţin faţă intervalul similar din 2011. Preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru apartamentele vechi se situează în prezent la 774 de euro, cu aproape 2% mai puţin decât în iunie şi cu 3% mai puţin faţă de iulie anul trecut. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi se ridică la 867 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât în luna precedentă, dar cu mai mult de 5% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 823 de euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai puţin faţă de luna precedentă. În comparaţie cu luna iulie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 5% mai mici.

Potenţialul turistic ţine preţurile sus
Braşovul reprezintă singura excepţie de la trendul general al ieftinirilor din luna iulie, ca urmare a potenţialului turistic al acestui oraş. Aici, apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare s-au scumpit cu 1,9% faţă de iunie. Preţul mediu actual, de 869 de euro pe metru pătrat util, este foarte apropiat de cel înregistrat în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele noi din oraş a crescut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 978 de euro pe metru pătrat util, cu aproximativ 7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe un trend ascendent s-au situat şi preţurile apartamentelor vechi din Braşov. Acestea au ajuns la o medie de 855 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 1,2% faţă de luna trecută, valoarea actuală fiind apropiată de cea consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timișenii și constănțenii au cele mai mici rate. Cât plătesc rată noii proprietari în funcție de oraș?

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care...

citește mai departe
Apartamentele mai scumpe. Cât plătește un cumpărător pentru o locuință în marile orașe din țară? – HARTĂ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În medie, românii plătesc 1.622 euro/mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu...

citește mai departe
Apartamentele din aceste orașe s-au scumpit într-un an mai mult ca cele din București. Creșteri spectaculoase pe segmentul nou în Capitală – HARTĂ

Apartamentele din Brașov și din Iași s-au scumpit într-un an mai mult decât cele din Capitală, dar nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Pe segmentul nou al pieței...

citește mai departe
Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara. Proprietarii...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe