Zona Take Ionescu, Medicinei și cea situată în imediata apropiere a proiectului Iulius Town sunt unele dintre cele mai bine cotate din Timișoara. Prețurile la nivelul orașului diferă destul de mult și pot ajunge chiar să și depășească pragul de 3.000 de euro/mp util. Iată ce se caută în Timișoara, dar și cum s-au dezvoltat împrejurimile orașului și ce tendințe se pot observa în ultimul timp la nivelul pieței rezidențiale locale.
“În oraș, Take Ionescu este o zonă căutată. Medicinei este o zonă bine cotată și va rămâne astfel mult timp de acum înainte, mai ales că ansamblul rezidențial dezvoltat acolo i-a adus valoare. Vorbim despre sute de apartamente care sunt date deja în folosință. Apoi, Circumvalațiunii cu tot ce avem în jurul Iulius Town este o zonă foarte cerută în continuare. Un dezavantaj aici ar fi că apartamentele, în general vechi, dispun de suprafețe mai mici cu foarte puține excepții”, a explicat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, într-o apariție la emisiunea Forum Economic difuzată de postul de televiziune TVR Timișoara.
În arealul periurban, Dumbrăvița rămâne în continuare nu doar foarte căutată, ci și cea mai scumpă zonă din afara orașului. Mai există aici terenuri care pot fi valorificate, iar dezvoltarea pe segmentul rezidențial se extinde spre Giarmata și Covaci.
Printre motivele care au făcut din Dumbrăvița un punct de atracție pentru cei aflați în căutarea unei locuințe se numără faptul că localitatea a devenit, practic, una cu orașul, în ultimii ani și a atras două școli private foarte importante.
“Sunt locuitori cu bani, peste media orașului. În privința infrastructurii comuna s-a dezvoltat haotic, dar administrația actuală încearcă să repare ce se poate”, a mai spus Crainic în cadrul apariției televizate.
“Săcălaz este o zonă care a crescut mult în ultimul timp. Giroc a devenit cea mai mare comună din Timiș și a depășit Dumbrăvița ca număr de locuitori, dar acolo vorbim, în general, despre proiecte mai ieftine. Girocul atrage segmentul mass-market. Moșnița s-a dezvoltat mult, dar a avut de suferit la nivel de infrastructură. Lucrurile s-au mai ameliorat, însă, acolo”, a mai adăugat el.
Prețuri și tendințe pe piața rezidențială din Timișoara
În cazul apartamentelor, prețurile diferă foarte mult de la o zonă la alta și de la un ansamblu la altul. “Dacă vorbim de periurban, de blocurile construite în Giroc, acolo avem, în general, un preț de 1.200 de euro/mp. Cu cât ne apropiem de oraș și de centru, cu atât prețurile cresc considerabil. În cazul ansamblurilor din centrul orașului discutăm de 2.200-2.400 de euro/mp, chiar și puțin peste 3.000 de euro/mp, în zona Take Ionescu. În nordul orașului, mă refer la blocurile de pe Torontalului, cele mai ieftine prețuri în ansamblurile rezidențiale pornesc de la 1.600 de euro/mp. Cele mai scumpe ating 2.000 de euro/mp“, a explicat Daniel Crainic în cadrul intervenției din emisiunea Forum Economic.
Prețul rămâne un factor determinant în alegerea unei locuințe pentru cei de pe plan local, dar și spațiul contează, mai ales după experiențele avute în timpul pandemiei.
“Oamenii își doresc suprafețe mari, dar nu-și permit acest lucru în centru așa că migrează spre periferie. În oraș cele mai căutate locuințe rămân apartamentele cu 2 și 3 camere, atât de pe segmentul vechi, cât și de pe cel nou”, a spus Crainic.
“Pe fondul pandemiei, dorința de spațiu suplimentar s-a făcut simțită, alături de cea de spațiu verde. Odată cu intrarea în zona de normalitate am revăzut, însă, dorința clienților de a reveni spre oraș”, a mai adaugat el.
În cazul familiilor cu copii, dar și a persoanelor care lucrează, în continuare, de acasă, nevoia de spațiu cât mai amplu încă primează, iar o cameră dedicată biroului este ideală. “Familiile care își pot permite asemenea proprietăți, fie că vorbim de apartamente, fie că vorbim de duplexuri sau case în oraș, sunt foarte puține, de aceea și oferta pe suprafețe mari în cadrul orașului este restrânsă. Acestea, de regulă, se îndreaptă spre zona periurbană și aici sunt în avantaj proiectele care oferă acces foarte rapid spre diverse puncte de interes pentru că, în general, locul de muncă și școala copiilor rămân tot în oraș”, a mai explicat CMO-ul Imobiliare.ro.
Cât despre segmentul investițional, cei care vor să cumpere o locuință își îndreaptă atenția asupra locuințelor de tip studio sau asupra apartamentelor cu 2 camere. “O garsonieră se va închiria foarte repede în Complexul Studențesc, dar la fel de bine se va închiria în orice cartier mare din Timișoara. În ceea ce privește randamentul, acesta va fi cel mai bun pentru banii investiți”, este de părere Daniel Crainic.
“Oferta este, însă, destul de limitată. Găsim mai multe opțiuni pe 2 camere și atunci și ponderea investițiilor se îndreaptă, mai degrabă, spre aceste locuințe”, a mai explicat el.
Important de menționat este că numărul cumpărătorilor care fac o investiție în imobiliare a scăzut în ultimul timp. Este, însă, un moment propice pentru cei care își doresc să facă un astfel de pas, în opinia reprezentantului Imobiliare.ro.
“Dacă ai banii cash și nu depinzi deloc de finanțare este o piață plină de oportunități. În astfel de situații în care numărul tranzacțiilor este mai scăzut, unui cumpărător cu bani cash nu îi rămâne decât să caute și să facă oferte atunci când găsește proprietăți care îi stârnesc interesul”, a concluzionat Daniel Crainic în cadrul emisiunii Forum Economic.