Cu banii pe care i-ar da pe un apartament în oraş, bucureştenii pot găsi o casă nou-construită în judeţul Ilfov.
Majoritatea aplicanţilor la programul Prima Casă au în vedere achiziţia unei locuinţe într-un bloc vechi. Cu toate acestea, 60.000 de euro este adesea un buget suficient de mare şi pentru o casă la curte. Chiar dacă opţiunile pe acest segment sunt ceva mai puţin numeroase pentru locuitorii Capitalei, ele există totuşi. Condiţia este însă ca beneficiarii să accepte să se mute într-una dintre localităţile limitrofe ale Bucureştiului.
Un singur etaj şi trei camere
Petru Bouros, broker în cadrul agenţiei imobiliare Orfeas, spune că oferte de case nou-construite cu un preţ de până la 60.000 de euro pot fi găsite relativ uşor în jurul Bucureştiului în momentul de faţă. De cele mai multe ori, acestea au un singur etaj şi sunt formate din trei camere. Un exemplu în acest sens este o casă în oraşul Pantelimon, scoasă la vânzare cu 52.000 de euro. Aceasta are un singur etaj, trei camere şi o suprafaţă utilă de 85 de metri pătraţi. Locuinţa este conectată la utilităţi, dispune de un teren adiacent de 370 de metri pătraţi şi a fost construită în 2011. Pe de altă parte, o casă cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 72 de metri pătraţi, situată în Corbeanca, are un preţ cerut de 59.900 de euro. Proprietatea dispune de un teren de 200 de metri pătraţi şi este conectată la utilităţi.
Aşteptările cumpărătorilor, mai joase decât preţurile
În ultimii ani, preţurile caselor din comunele adiacente Capitalei au scăzut considerabil – în 2008, spre exemplu, aproape că nici nu te puteai apropia de o asemenea ofertă fără un buget de 100.000 de euro. Nicoleta Stan, broker în cadrul aceleiaşi agenţii – Orfeas -, spune însă că, în ciuda acestor ieftiniri, această piaţă este blocată momentan. Asta pentru că potenţialii cumpărători au reintrat în expectativă. Pe de o parte, aceştia sunt speriaţi de condiţiile macroeconomice şi nu mai sunt dispuşi să se angajeze cu atâta uşurinţă la plata unui credit pe o perioadă îndelungată. Pe de altă parte însă, mulţi clienţi aşteaptă ca preţurile să mai scadă pe acest segment. De multe ori, o casă situată lângă Bucureşti devine atractivă abia pe la 40.000 de euro, spune Nicoleta Stan. Totuşi, nu sunt mulţi proprietarii – persoane fizice sau dezvoltatori – care pot vinde o construcţie nouă la un asemenea preţ. Atunci când în piaţă apar astfel de oferte, ele sunt, în mod clar, oportunităţi.
În piaţă apar şi oportunităţi
Un exemplu în acest sens este dat de Anghel B. Acesta are la vânzare o casă cu patru camere în oraşul Pantelimon. Construcţia este structurată pe parter şi etaj şi are o suprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi. Anghel B. povesteşte că a achiziţionat locuinţa la roşu în anul 2007, iar pe atunci aceasta cuprindea doar două dormitoare. Între timp, a investit împreună cu soţia câteva mii bune de euro, pentru extinderea şi finisarea casei, precum şi pentru dotarea cu centrală electrică şi conectarea la utilităţi. Acum cer pe locuinţă un preţ de doar 39.000 de euro, chiar dacă recunosc că, de-a lungul timpului, au investit în casă mai mult decât atât. Proprietatea a fost scoasă la vânzare în urmă cu două luni, la un preţ iniţial de 46.000 de euro. Clienţii interesaţi au început să apară mai cu seamă după ce a a avut loc reducerea preţului cerut, mărturiseşte proprietarul.
DanOrc
nu uitati sa adaugati la astfel de “oportunitati” benzina pentru a ajunge in oras. mie un calcul simplu pe 30 de ani mi-a iesit: 30.000 euro/masina 🙂
dan loha
de bune ce sunt le vad aia…si ei s-au gandit ca si autorul articolului ca e mai bine mai cool limitrof, fara galagie, vecini deasupra, sa aibe si curte, au bagat si o caruta de bani in casa..si acum pleaca.. de bine ce este.. hai sa fim seriosi,, motive sa vinzi o casa naspa gasesti oricand..ca ai nevoie de bani, ca a crescut numarul copiilor, etc..
1. nu ma duc la tara sa stau la intrarea in bucuresti 5 ore dimineata
2. nu iau o casa care are costuri de intretinere si reparatii de n ori mai mari decat a unui apartament
3. si aia e la fel de veche ca un apartament comunist sau tot p-acolo
4. sa nu mai vorbim de probleme frecvente : pica des curentul, frecvente probleme cu netul, utilitatile, etc.
5. Daca nu izolezi extrem de bine casa (si ala dinainte sigur n-a facut asta) ai cheltuieli cu energia de te spargi..
Da, e frumos sa iei o casa, sa ai curte..dar ai si batai de cap in plus.. cu toate astea macar sa fie in bucuresti nu pe coclauri sa stau in rand la intrare in buc cu orele…nu multumesc, lasa-l pe becali la el in pipera…eu nu-l invidiez