Te-ai săturat de locuinţa veche? Fă schimb cu una nouă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 9 August 2010, Ultima actualizare: 09 August 2010

Prin readucerea pe piaţă a buy-back-ului imobiliar, dezvoltatorii speră să scoată potenţialii cumpărători din „hibernare”.
Buy-back-ul imobiliar (posibilitatea de a achiziţiona o locuinţă nouă prin transferul celei vechi către dezvoltator şi plata diferenţei n.red.) a fost lansat în perioada de apogeu a boom-ului imobiliar. Deşi suna cât se poate de atractiv, ecoul acestei inovaţii pentru imobiliarul autohton s-a risipit repede în piaţă. „Rezultatele au fost slabe: multă bătaie de cap, preţuri mai mici obţinute pe apartamentele vechi. La toate acestea a intervenit blocajul pe piaţa rezidenţială”, spune Irina Petrescu, partener în cadrul companiei Esop Consulting.

Ai zice că, mai ales în perioada de recesiune, vremea buy-back-ului imobiliar este definitiv apusă. Exemple concrete contrazic însă această logică. Ank Art Building, compania dezvoltatoare a ansamblului Cernica Residence, a lansat această modalitate de achiziţie în luna mai a acestui an, urmând ca ea să fie accesibilă până la finalizarea vânzărilor. La rândul său, compania arădeană Bermo Group a anunţat luna trecută că apartamentele din cele trei ansambluri rezidenţiale pe care le are în portofoliu vor putea fi achiziţionate prin buy-back până la data de 9 octombrie 2010. „Oferta a fost lansată deoarece am constatat că un număr important de potenţiali clienţi ce doresc să contracteze un apartament nou amână achiziţia până la vânzarea unui imobil vechi pe care-l au în proprietate”, explică Flavius Eşnican, marketing manager al Bermo Group.

O tranzacţie în care grija finanţării este minimă
Din punctul de vedere al consumatorului final, Irina Petrescu spune că buy-back-ul imobiliar este una dintre cele mai bune metode de achiziţie a unui apartament nou, lăsând în sarcina dezvoltatorului vânzarea celui vechi. „Sunt situaţii în care cumpărătorii au vrut să prindă repede o ofertă foarte bună, însă trebuia să vândă la fel de rapid vechea locuinţă, ceea ce nu a fost posibil. Din acest motiv, mulţi cumpărători au pierdut oferte interesante”, subliniază reprezentanta Esop.

În teorie, această variantă de achiziţie se dovedeşte încă şi mai atractivă în actualul context economic. „Perioada de criză ar trebui să crească interesul pentru acest gen de tranzacţie pentru că e un atu important să poţi investi o proprietate pe care o deţii deja pentru a cumpăra ceva nou. Criza se caracterizează prin lipsă de bani, or tranzacţiile bazate parţial pe barter nu pot decât să diminueze grijile legate de bani”, este de părere Nikolaos Chlepas, directorul general al Ank Art Building. Apelând la această posibilitate pusă la dispoziţie de către dezvoltatori, clientul nu mai este nevoit să îşi scoată apartamentul pe piaţă în perioada de recesiune, când şansele de vânzare sunt mult mai mici. În plus, el poate sta în continuare în casa veche, până la finalizarea celei noi.

Dezvoltatorul oferă doar un preţ minim
Aşa cum se întâmplă întotdeauna, avantajele trebuie să vină „la pachet” şi cu câteva dezavantaje. În acest caz, arată Irina Petrescu, preţul „plătit” de către dezvoltator pe apartamentul vechi poate fi mai mic decât cel pe care l-ar fi putut obţine proprietarul prin negocierea directă cu unul sau mai mulţi cumpărători interesaţi. Un exemplu în acest sens este dat de promoţia oferită de Bermo Group. Astfel, dacă preţul de piaţă al unui imobil vechi s-ar ridica la 39.000 de euro, valoarea de buy-back acceptată ar fi de 32.000 de euro. Această diferenţă acoperă riscul pe care şi-l asumă compania de a nu vinde imobilul la valoarea estimată. Astfel, cumpărătorul are doar garanţia unui preţ minim de vânzare şi nicio obligaţie – el poate să ia decizia de a nu transmite imobilul către dezvoltator şi îl poate vinde la orice preţ doreşte în termen de 90 de zile de la semnarea contractului, explică Eşnican.

Interes crescut pentru imobile cât mai aproape de finalizare
Care este răspunsul românilor la această ofertă a dezvoltatorilor? „Majoritatea clienţilor care au proprietăţi s-au arătat interesaţi de această modalitate de achiziţie, au pus multe întrebări în legătură cu procedurile de vânzare şi ne-au spus despre imobilul pe care vor să-l dea la schimb, însă mulţi încă nu s-au hotărât dacă să îşi investească vechea proprietate în condiţiile în care ansamblul nu este finalizat”, spune Nikolaos Chlepas. Acesta estimează că acest tip de vânzare va lua avânt în momentul livrării apartamentelor, când cumpărătorii se vor convinge de respectarea promisiunilor dezvoltatorului. Până atunci, mulţi clienţi optează pentru un contract de rezervare. “Estimăm în jur de 50 de tranzacţii de acest tip pentru anul viitor, când ansamblul va fi finalizat”, precizează însă Chlepas.

La rândul său, reprezentantul Bermo Group spune că, în prima lună de la lansarea promoţiei, nu a fost încheiată nicio tranzacţie. „S-au înregistrat însă peste 10 cereri, evaluarea imobilelor fiind în curs”, arată Eşnican.

Părerile cititorilor
  • Stau pe sacul de bani

    Raspuns: DA! Pentru ca asteapta preturi si mai bune.

  • Cristi

    Nu cred ca e vorba de hibernare cat e vb de faptul ca nu mai e cash. Chiar credeti ca ar fi stat cu banii sub saltea pana acum si nu si-ar fi cumparat unul din frumoasele noi case construite?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe