Taxele pe proprietate vor creste cu 30%-200% pentru persoanele cu mai multe locuinte

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 25 Mai 2010, Ultima actualizare: 25 Mai 2010

Persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata de actualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treia si urmatoarele in afara domiciliului, potrivit Mediafax.

Noile impuneri sunt prezentate intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

“Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu”, se arata in document.

Proiectul prevede totodata ca, pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale vor calcula diferentele de impozit datorate pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 31 decembrie 2010 si le vor comunica contribuabililor in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

“Contribuabilii care au achitat impozitul pe cladiri pana la data de 31 martie 2010 si au beneficiat de bonificatia acordata in temeiul Codului Fiscal vor datora diferenta de impozit pe cladiri”, se arata in document.

Prin majorarea impozitelor, Guvernul estimeaza ca va obtine pentru sase luni din acest an un plus de venituri de 45,9 milioane lei (0,01% din PIB), 95 milioane lei in 2011, 100,7 milioane lei in 2012 si 109,5 milioane lei in 2013, reprezentand cate 0,02% din PIB.

Premierul Emil Boc a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca Guvernul va impozita suplimentar persoanele care detin mai multe imobile in proprietate, cu un impozit in plus pentru a doua proprietate, iar cotele de impunere vor creste pentru fiecare alt imobil.

In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe