“Taxa pe lux”, care vizează impozitarea proprietăților cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, a intrat în vigoare.
Aceasta va fi plătită de persoanele fizice care la data de 31 decembrie a anului anterior aveau în proprietate sau în proprietate comună clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește pragul de 500.000 de euro. Cota de 0,3% se aplică sumei care depășește plafonul.
Proprietarii trebuie să completeze formularul 216 și să-l trimită către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până la finalul lunii septembrie. Găsești aici DECLARAȚIA 216 privind impozitul special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare.
Documentul solicită informații despre proprietar, dar și despre bunul vizat de taxa pe lux, de la adresa imobilului la numărul cadastral. În Declarația 216 trebuie completată valoarea impozabilă a clădirii rezidențiale – deci suma calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 (detalii AICI), valoarea plafonului neimpozabil, baza de impozitare – reprezentată de suma rezultată prin aplicarea cotei de deținere asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul neimpozabil și suma datorată statului.
Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se trimite prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Programul de asistență poate fi descărcat de pe site-ul ANAF sau pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate.
Iar pentru că de cele mai multe ori o casă de lux vine la pachet cu o mașină scumpă, taxa îi vizează și pe cei care dețin autovehicule a căror sumă de achiziție depășește 75.000 de euro. În cazul lor, însă, formularul trebuie depus la ANAF până la sfârșitul lunii decembrie.
Impozitul special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat și se administrează de ANAF.
Peste 2.000 de proprietăți de lux își așteaptă cumpărătorii
La ora actuală se caută cumpărători pentru 215 apartamente și penthouse-uri de lux din Capitală, cu un preț mai mare de 500.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro. Cele mai multe proprietăți de acest tip pot fi găsite în zone precum Dorobanți-Floreasca, Herăstrău-Șoseaua Nordului și în zona cuprinsă între Piața Victoriei și Piața Universității din centrul orașului. Alte apartamente care pot fi achiziționate cu peste 500.000 de euro sunt localizate și în Pipera, Băneasa, în zona Dacia-Eminescu și în Ștefan cel Mare.
La acestea se adaugă nu mai puțin de 1.100 de case și vile care pot fi cumpărate cu mai bine de 500.000 de euro. Acestea sunt localizate tot în zone precum Dorobanți-Floreasca, Victoriei-Romană-Universitate, Herăstrău-Șoseaua Nordului, Dacia-Eminescu, dar și în Kiseleff-Aviatorilor sau în cartiere precum Bucureștii Noi, Pipera sau Băneasa.
Cea mai scumpă casă pentru care se caută, în momentul de față, un cumpărător pe Imobiliare.ro este o proprietate din 1936 localizată în Piața Romană. Prețul solicitat este de 11 milioane de euro. Anunțul AICI.
La nivel național oferta de proprietăți rezidențiale de lux este mult mai restrânsă, arată datele Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente și vile sunt scoase la vânzare cu un preț mai mare de 500.000 de euro în județele Brașov, Cluj și Constanța. În Cluj, de exemplu, găsim peste 400 de astfel de proprietăți, în timp ce în Brașov 112 case de lux își așteaptă, în momentul de față, cumpărătorii.
SORIN CIOLOVIC
Buna ziua,
Ce taxa platesc proprietarii imobilelor cu valoarea de sub 500000 Euro?
Multumesc.
Cu stima,
Sorin.