Taxa de solidaritate pe case nu se aplica in cazul imobilelor mostenite, iar in daca acestea sunt dobandite sub o alta forma, impozitul mai mare cu 65% pentru prima casa in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia se aplica in ordinea dobandirii proprietatilor, relateaza NewsIn.
“In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar”, se arata in textul actului normativ.
Persoanele fizice care trebuie sa achite taxa de solidaritate trebuie sa depuna o declaratie speciala la autoritatile administratiei locale unde au domiciliul, dar si acolo unde sunt situate celelalte imobile.
Modelul declaratiei speciale va fi aprobat ulterior de Guvern.
Persoanele care au mai multe locuinte vor plati, pana la 31 decembrie 2010, un impozit mai mare cu 65% pentru prima casa in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia si urmatoarele, daca acestea nu sunt inchiriate, a decis Guvernul.
Masura a fost decisa printr-o OUG si se aplica in intervalul 1 iulie 2010 – 31 decembrie 2010, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
Prevederile initiale privind aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe locuinte au fost eliminate, luni, din OUG de modificare a Codului Fiscal, intr-o sedinta de Guvern care nu a fost anuntata presei.
Potrivit variantei anterioare, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, neinchiriate, urmau sa plateasca in anul 2010 o “taxa de solidaritate” reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua si 200% pentru a treia si umatoarele.
Articol preluat de pe bloombiz.ro