În ciuda tendinței general pozitive consemnate pe acest segment de piață trimestrul trecut, în anumite zone au fost consemnate și scăderi ale valorii medii de listare.
În al doilea trimestru din 2021, toate cele șase mari centre regionale ale țării au consemnat majorări ale prețului mediu solicitat pe segmentul apartamentelor, relevă cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro. Astfel, Brașovul a consemnat un avans de 4,7% în perioada analizată (până la 1.320 de euro pe metru pătrat), orașul din centrul țării fiind urmat, în clasamentul creșterilor de preț, de București (+4%, până la 1.540 de euro pe metru pătrat), Constanța (+3,3%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+2,2%, până la 1.890 de euro pe metru pătrat util), Iași (+1,9%, până la 1.110 de euro pe metru pătrat) și Timișoara (+1,6%, până la 1.310 euro pe metru pătrat).
Citește și:
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021: prețurile, cererea, oferta și tendințele de achiziție
Pe cartiere, însă, au fost înregistrate și evoluții negative de prețuri trimestrul trecut. Iată cum arată clasamentul zonelor cu cele mai mari prețuri pe segmentul apartamentelor din marile orașe:
București:
În urma variațiilor de preț ce au avut loc trimestrul trecut, în clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente, format din aceleași zone exclusiviste din nordul și centrul Capitalei, a avut loc o inversare de poziții. Astfel, pe primul loc în top a trecut zona Herăstrău – Nordului (unde prețurile s-au diminuat cu 0,9%, până la 2.710 de euro pe metru pătrat), aceasta surclasând Kiseleff – Aviatorilor (unde a avut loc o scădere de 6,6%, până la 2.630 de euro pe metru pătrat util). Următoarele locuri sunt ocupate tot de Dorobanți – Floreasca (cu un plus de 4,5%, până la 2.390 de euro pe metru pătrat), Aviației (+1,5%, până la 2.210 euro pe metru pătrat) și Dacia – Eminescu (unde pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 4,4%, până la 2.070 de euro pe metru pătrat).
Cluj-Napoca:
În Cluj-Napoca, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente s-a menținut, practic, neschimbat în al doilea trimestru din 2021. Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție, cu o medie de preț de 2.250 de euro pe metru pătrat util (un avans de 2% față de cele trei luni anterioare), următoarele locuri fiind ocupate, la fel ca în cele trei luni anterioare, de Plopilor (+3,2%, până la 2.070 de euro pe metru pătrat), Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 4%, până la 2.050 de euro pe metru pătrat util), apoi de Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (cu un avans trimestrial de 5,8%, până la 2.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Zorilor (în condițiile unei creșteri de 5,5%, până la o valoare medie de 2.000 de euro pe metru pătrat).
Timișoara:
În orașul din sud-vestul țării, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a suferit anumite modificări în T2 2021, comparativ cu cele trei luni anterioare. Astfel, primul loc este ocupat în continuare de arealul Ultracentral – Medicină – Piața Unirii (cu un avans de 3%, până la 1.620 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament), acesta fiind urmat de Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria (cu 1.410 euro pe metru pătrat, în condițiile unui recul trimestrial de 0,4%), la egalitate cu Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion (cu 1.410 euro pe metru pătrat, după un avans de 1,9%), în vreme ce Torontalului (+4,5%, până la 1.390 de euro pe metru pătrat) a surclasat Circumvalațiunii (-0,7%, până la 1.370 de euro pe metru pătrat).
Brașov:
În condițiile unui avans trimestrial de 4% a valorii medii de listare, până la 1.780 de euro pe metru pătrat util, în Drumul Poienii pot fi găsite, în continuare, cele mai scumpe apartamente din orașul de la poalele Tâmpei; ecartul față de zona Schei – Stupini s-a micșorat, însă, considerabil, aceasta din urmă consemnând un avans trimestrial de 18,6%, până la 1.700 de euro pe metru pătrat. Următoarele poziții în top sunt ocupate în continuare de arealul Centrul Istoric – Centrul Civic – Ultracentral – Dealul Cetății (+7,5%, până la 1.500 de euro pe metru pătrat), apoi de Central – Brașovul Vechi – Blumana – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.400 de euro pe metru pătrat, după un plus de 5,1% la trei luni) și, în fine, de zona Tractorul – 13 Decembrie (cu o medie de preț de 1.370 de euro pe metru pătrat, în urma unei creșteri de 5,3% la trei luni).
Citește și:
Prețurile apartamentelor la început de vară: evoluția din iunie 2021
Constanța:
În orașul de la malul mării, cele mai scumpe apartamente pot fi găsite tot în arealul Faleză Nord – Trocadero – City Park Mall – Capitol – Delfinariu: o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată aici cu 1.560 de euro pe metru pătrat util, în urma unui avans de 6% față de cele trei luni anterioare. Următoarele două locuri din clasament sunt ocupate de Tomis III – Dacia – Tomis II – Brotăcei – Tomis I (cu un avans de 3,4%, până la 1.350 de euro pe metru pătrat), care a devansat Central – Ultracentral – Peninsula (un plus de 2%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat). Următoarele două zone din clasament nu se mai situează, însă, pe o poziție de egalitate, Tomis Nord – Inel II – Inel I – Primo – Far (un plus de 3,4%, până la 1.330 de euro pe metru pătrat) depășind Casa de Cultură – Tomis Plus (un avans de 1,1%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat).
Iași:
În capitala Moldovei, cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare pot fi găsite tot în arealul Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral, care a înregistrat un avans de 5,3% în T2 2021, până la o valoare medie de listare de 1.450 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, prețurile solicitate s-au majorat cu 2,5%, până la 1.350 de euro pe metru pătrat, iar în Copou a avut loc un avans de 4,1%, până la 1.250 de euro pe metru pătrat. Pe locul al patrulea în clasamentul la nivel de oraș se află tot Tătărași – Tudor Vladimirescu (cu un avans de 0,7% la trei luni, până la 1.150 de euro pe metru pătrat), în vreme ce zona Alexandru cel Bun – Dacia a fost iarăși scoasă din clasament de Podu Roș (cu un avans de 3,5%, până la 1.110 de euro pe metru pătrat).