Sute de persoane au vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, standul Imobiliare.ro Finance de la Salonul Imobiliar București, eveniment de referință atât pentru cei din sectorul de real estate, cât și pentru românii aflați în căutarea unei locuințe, indiferent de scopul achiziției.
Din totalul vizitatorilor de la stand, cei mai mulți au fost interesați de obținerea celor mai bune condiții de finanțare pentru cumpărarea unei locuințe proprii. A existat însă destul de mult interes și pentru achizițiile imobiliare făcute în scop investițional, unii dintre expozanții târgului pentru care Imobiliare.ro Finance a fost partener principal având și ei în portofoliu astfel de proprietăți.
Am facilitat accesul gratuit la eveniment tuturor celor care au anunțat la intrare că sunt în căutarea unui “credit potrivit”, iar brokerii noștri autorizați au venit pregătiți cu oferte de la peste 25 de bănci și instituții financiare, cu cele mai mici dobânzi de la acest moment, pe care le-au pus la dispoziția celor care și-au exprimat intenția de a accesa un credit ipotecar, o refinanțare, dar și un credit de nevoi personale.
Vizitatorii standului care au solicitat o ofertă personalizată pentru un credit ipotecar au avut oportunitatea de a câștiga plata primei rate a creditului sau suma aferentă evaluării proprietății. Rezultatele tombolei vor fi anunțate în curând.
Echipa Imobiliare.ro Finance a oferit, totodată, informații valoroase despre mersul pieței creditării reprezentanților presei prezenți la eveniment. Principalele previziuni pentru anul 2024 sunt:
- valoarea IRCC va ajunge la 5,97% în primele trei luni ale anului viitor. Așteptările sistemului sunt optimiste în legătură cu revenirea către o creditare mai atractivă, nu mai târziu de a doua jumătate a lui 2024.
- dacă pe parcursul lui 2023 refinanțările au ajuns spre 20% din totalul volumului de credite, acum începe să se simtă o reducere a numărului celor care apelează la o astfel de opțiune.
- majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% ar urma să se vadă inclusiv în ratele românilor, dar diferența lunară nu va fi una foarte mare. Luăm ca exemplu un apartament cu o suprafață de 100 de mp și un preț de 100.000 de euro și considerăm că aportul propriu al cumpărătorului este de 15%. Ajungem, astfel, la o tranzacție de 525.000 de lei (TVA 5%), din care 446.250 de lei este creditul, respectiv la o tranzacție de 545.000 de lei (TVA 9%) și un credit de 463.250 de lei. Dacă discutăm despre un credit care se încheie pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 5,9% pe an, în prima situație cumpărătorul plătește o rată lunară de 2.647 de lei, iar în cea de-a doua de 2.748 de lei.