SUA: retrocedarea proprietatilor, proces foarte lent in Romania

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 12 Martie 2010, Ultima actualizare: 11 Martie 2010

Procesul de retrocedare a proprietatilor a continuat sa fie foarte lent in cursul anului 2009, iar marea majoritatea a cazurilor au ramas nesolutionate, afirma Departamentul de Stat in raportul privind drepturile omului in Romania.

Legea permite restituirea proprietatii si stabileste amenzi pentru oficialii care pun piedici acestui proces. Legea prevede infiintarea Fondului Proprietatea, cu un capital de aproximativ 14 miliarde de lei (4,8 miliarde de dolari), pentru a-i despagubi pe proprietarii carora nu li se pot restitui bunurile.

Din cauza intarzierilor, noteaza documentul american, Fondul inca nu a fost listat la bursa, ceea ce inseamna ca actiunile nu sunt tranzactionate decat pe piata gri, la preturi artificial scazute.

O ordonanta de guvern prevede, in interval de doi ani, plata cash in loc de retrocedare, daca este vorba despre sume de pana in 500.000 de lei (173.000 de dolari).

Solicitarile care depasesc aceasta suma vor fi platite in actiuni la Fondul Proprietatea.

Organizatiile fostilor proprietari continua sa sustina ca retrocedarile sunt impiedicate de inertia la nivel local. In unele cazuri, autoritatile guvernamentale locale au continuat sa tergiverseze sau au refuzat sa furnizeze documentele necesare pentru ca proprietarii sa inainteze dosarele.

De asemenea, au refuzat sa restituie proprietati fata de care administratiile locale erau interesate. CEDO a decis in favoarea fostilor proprietari intr-un mare numar de cazuri, dosarele de retrocedare constituind, de altfel, majoritatea plangerilor depuse la instanta europeana care privesc Romania, noteaza documentul Departamentului de Stat.

In aprilie, Consiliul Europei a dat publicitatii un raport in care constata ca Romania nu respecta termenul de trei luni pentru plata compensatiilor decise de CEDO. Potrivit raportului, in 2008 numai 5% din compensatiile decise de CEDO au fost platite in decurs de trei luni de la decizia finala.

De asemenea, subliniaza raportul Departamentului de Stat, au existat numeroase dispute in privinta proprietatilor pe care Biserica Ortodoxa nu le-a restituit Bisericii Greco-Catolice, in ciuda unor decizii judecatoresti in acest sens.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe