Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 4 Ianuarie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui studiu realizat de Imobiliare.ro și compania de cercetare de piață Unlock Market Research.

În 2024, 47% dintre cumpărători se așteaptă să vadă creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară. Dintre aceștia, cei mai mulți (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depășească 20%. Alți 30% dintre respondenți sunt de părere că prețurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%. 

Un avans care se încadrează în acest interval a fost înregistrat la nivel național, în decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022, în cazul apartamentelor listate la vânzare, după cum arată Indicele Imobiliare.ro.

Conform aceluiași studiu, 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară, în timp ce alți 30% anticipează unele scăderi ale prețurilor. Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți respondenți (37%) consideră că ne putem aștepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților ar putea să se reducă și cu mai bine de 20% în 2024. 

Majorări ale prețurilor sunt anticipate și de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar, potrivit informațiilor obținute din piață de Imobiliare.ro. Principalele argumente sunt cererea care se menține la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuințe disponibile la vânzare și pachetele de finanțare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.

“După doi ani dificili, dar cu performanțe care au întrecut chiar și cele mai optimiste așteptări, piața rezidențială dă semnale pozitive la începutul lui 2024. Cel mai important semnal vine din partea cumpărătorilor, jumătate dintre aceștia fiind preocupați de creșterea prețurilor. Ne așteptăm ca tocmai acest segment de cumpărători să fie foarte activ în lunile următoare pentru a fructifica oportunitățile din piață; avem, astfel, toate premisele pentru ca numărul tranzacțiilor să crească”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. 

Unul din trei respondenți vizitează, totodată, în mod regulat platformele online de anunțuri imobiliare în căutarea unei proprietăți care să răspundă nevoilor sale. Procesul de identificare a unei locuințe nu se bazează însă doar pe căutările realizate pe astfel de portaluri, ci este influențat puternic inclusiv de recomandările venite de la prieteni sau de la cunoștințe, dar și de informațiile disponibile pe Facebook. 

Creștere încrederea în agențiile imobiliare

Un alt aspect important scos la iveală de studiul Imobiliare.ro este acela că încrederea românilor în agențiile imobiliare și serviciile oferite de acestea a crescut considerabil față de anii anteriori. Astfel, 72% dintre respondenți spun că vor apela în 2024 la serviciile oferite de un agent sau de o agenție imobiliară pentru a cumpăra sau pentru a închiria o proprietate.

Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, din cele mai mari șase orașe ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța) și are o marjă de eroare maximă de +/-3%.

Prețurile apartamentelor au crescut în 2023

Piața rezidențială a avut, în 2023, o evoluție favorabilă. Inflația și dobânzile ridicate au pus presiune pe prețuri, dar acestea au continuat să crească.

Media înregistrată la nivel național pentru apartamentele listate la vânzare a atins în decembrie 2023 pragul de 1.500 euro/mp util, după un avans cu aproape 7% față de sfârșitul lui 2022, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Unele dintre cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp, în rândul marilor orașe, în Brașov și Iași, cu aproape 11%, respectiv cu circa 9%. De altfel, în 2023 orașul Brașov a ajuns să se poziționeze pe locul al doilea la nivel național în clasamentul celor mai scumpe centre regionale majore ale țării pentru cumpărători.

O altă evoluție spectaculoasă observată pe parcursul anului trecut care merită menționată este și cea de pe piața rezidențială din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni.

Chiar și în aceste condiții, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș din țară pentru cei care vor să cumpere un apartament. 

Cât costă apartamentele în marile orașe din țară?

Cluj-Napoca: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a apropiat la sfârșitul anului trecut de pragul de 2.600 euro/mp util. Spre comparație, în decembrie 2022 proprietarii și dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util pentru locuințele listate la vânzare.

Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piață, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi, construite înainte de anul 2018. Un apartament nou cu 2 camere putea fi cumpărat la sfârșitul anului trecut cu un preț mediu de 2.695 euro/mp util.

Brașov: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu aproape 11% în 12 luni, ajungând la 1.747 euro/mp util. Orașul Brașov depășește Capitala și devine al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători, după Cluj-Napoca.

Majorări ale prețurilor au fost identificate pe ambele segmente de piață, mai mari fiind cele observate în cazul proprietăților din imobile vechi. Chiar și în aceste condiții, apartamentele noi se vând la prețuri mult mai mari față de cele vechi. Prețul mediu solicitat pentru acestea ajunge la 2.044 euro/mp util.

București: Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuințelor vechi. Acestea continuă să se vândă, însă, cu prețuri mai scăzute decât cele disponibile în ansamblurile rezidențiale construite după 2018.

Garsonierele noi s-au scumpit cu peste 7% în 12 luni, în timp ce în cazul apartamentelor noi cu 2 camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a prețurilor în același interval de timp.

Constanța: Orașul se poziționează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe din țară pentru cei interesați de cumpărarea unui apartament. După un avans cu circa 5% față de decembrie 2022, prețul mediu solicitat la vânzare pentru locuințele de pe plan local a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util.

Majorări au putut fi observate pe ambele segmente de piață, mai reduse fiind cele apărute în cazul proprietăților noi. 

Iași: Un avans semnificativ a putut fi observat în ultimul an la nivelul prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Iași. Dacă în decembrie 2022 locuințele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util, în decembrie 2023 media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Apartamentele noi din Iași s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni, mai mult decât cele disponibile pe piața veche.

Timișoara: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârșitul anului trecut la 1.507 euro/mp util, după un avans cu circa 4% în 12 luni. Locuințele de pe plan local rămân unele dintre cele mai accesibile pentru cumpărători.

Cele mai semnificative creșteri au putut fi observate în cazul proprietăților noi. Prețul mediu de listare la vânzare a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023, cu 12,5% peste nivelul solicitat la sfârșitul lui 2022.

Craiova: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în Craiova a crescut cu 4,3% într-un an și a atins pragul de 1.515 euro/mp util.

Oradea: Creșteri importante ale prețurilor au putut fi observate în cazul orașului Oradea. Avansul se apropie de 14% în 12 luni. Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile pe plan local a ajuns la 1.484 euro/mp util și se apropie astfel de media înregistrată la nivel național.

Sibiu: Proprietarii și dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Sibiu cu un preț mediu de 1.509 euro/mp util. Se poate observa, astfel, un avans cu circa 4% în decembrie 2023 față de decembrie 2022.

Ploiești: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploiești se menține mult sub media înregistrată la nivel național. În ultimul an, avansul pe plan local a fost unul foarte redus, cu doar 0,2%, până la 1.088 euro/mp util.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum arată locuința ideală în 2025? Cei mai mulți români vor să devină proprietari cu cel mult 120.000 euro – SONDAJ

Apartamentele cu 2 camere aflate în marile orașe din țară sunt cele mai populare locuințe în 2025 în rândul cumpărătorilor. Pentru a fi considerate ideale, acestea trebuie să fie...

citește mai departe
Ce creșteri ale prețurilor anticipează specialiștii pe fondul Ordonanței trenuleț? Încurajarea muncii la gri și falimentul unor firme din construcții, printre primele efecte ale modificărilor legislative

Câștiguri mai mici pentru salariați, noi presiuni puse pe angajatori, încurajarea acceptării muncii la gri, dificultăți în ocuparea joburilor vacante într-unul dintre sectoarele cele mai afectate de deficitul de...

citește mai departe
Cât plătești pentru un apartament la începutul lui 2025? Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Acesta poate fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață – HARTĂ

Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară și înregistrează evoluții spectaculoase în principalul centru economic al...

citește mai departe
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe