Deși marile centre regionale sunt considerate, în primul rând datorită densității demografice, cele mai atractive pentru dezvoltări imobiliare, activitatea de construcții nu este deloc limitată la aceste câteva orașe.
O dovadă că apetitul pentru dezvoltări imobiliare există și dincolo de granițele marilor aglomerări urbane este oferită de județul Sibiu – unde datele centralizate de Analize Imobiliare arată că livrările de locuințe sunt mai ridicate decât în Brașov îndeosebi datorită activității consemnate în două localități apropiate de reședința de județ. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), din punctul de vedere al volumului de tranzacții, piața imobiliară brașoveană este de circa trei-patru ori mai mare decât cea sibiană. Astfel, în cel dintâi județ au fost încheiate, pe tot parcursul anului 2018, 26.995 de tranzacții imobiliare, iar în primul trimestru din 2019 au fost consemnate 6.120 de asemenea operațiuni. În județul Sibiu, pe de altă parte, pe parcursul lui 2018 au fost încheiate 9.398 de tranzacții imobiliare, iar în primul trimestru al anului în curs, 1.976.
La livrări de locuințe, județul Sibiu depășește Brașovul
Cu toate acestea, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, din punctul de vedere al activității de construcții de locuințe, piața sibiană este mai mare decât cea brașoveană. Astfel, potrivit estimărilor Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, locuințele finalizate pe parcursul anului 2018 în județul Brașov s-ar ridica la circa 2.900 de unități locative, în creștere de la 2.509 unități finalizate pe parcursul lui 2017. Estimările pentru județul Sibiu, pe de altă parte, ar fi de 3.300 de locuințe livrate în 2018, în creștere de la 2.886 în anul precedent. Interesant este că aceste date nu sunt rezultatul unei tendințe trecătoare, întrucât statisticile oficiale arată că și la nivelul anului 2008 livrările de locuințe erau mai ridicate în județul Sibiu (3.040 de unități locative) decât în Brașov (1.835 de locuințe).
Piața sibiană, susținută de localitățile mai mici
Este necesară, însă, o cercetare mai atentă a acestei situații aparent paradoxale. Datele INS relevă că, în 2017, cele mai multe locuințe din județul Sibiu, anume 1.085 de unități, au fost finalizate în orașul Cisnădie (foto), localizat la circa 10 km de reședința de județ. Pe locul al doilea se află localitatea Șelimbăr, aflată la circa 5 km de Sibiu, cu 827 de locuințe livrate în 2017. Abia pe locul al treilea se găsește capitala de județ, cu 778 de unități locative livrate în decurs de un an. Deși diferențele față de celelalte două localități nu sunt foarte mari, faptul că activitatea de construcții din această unitate administrativ-teritorială este susținută puternic din afara reședinței sale este semnificativ.
Altfel stau lucrurile în județul Brașov, unde marea majoritate a locuințelor finalizate în 2017, anume 1.676, se află în capitala de județ. Spre comparație, în localitățile limitrofe orașului de la poalele Tâmpei (Râșnov, Ghimbav, Sânpetru) au fost construite, în decurs de un an, mai puțin de câte 200 de unități locative.
Această situație arată că, deși dezvoltatorii de locuințe – la fel ca cei care doresc să-și ridice o casă pe cont propriu – iau în vizor în primul rând marile orașe, interesul lor nu se limitează strict la granițele acestor centre urbane. Astfel, un potențial ridicat de dezvoltare au și localitățile cu o densitate demografică mai mică. Este cunoscut, desigur, exemplul județului Ilfov, care a atras și continuă să atragă numeroase dezvoltări rezidențiale în diferite zone de la periferia Capitalei, dar și cel al orașului Florești, care s-a dezvoltat, în ultimii ani, ca un adevărat „satelit” al Clujului. Sibiul dovedește, o dată în plus, că și orașele mai mici sunt atractive pentru construcțiile de locuințe.
Creșteri pe linie la livrările de locuințe
Potrivit statisticilor oficiale, toate regiunile de dezvoltare ale țării au consemnat creșteri ale volumului de locuințe livrate în ultimii cinci ani (în perioada 2014-2018). Cel mai mare avans, în cuantum de 90%, a avut loc în regiunea Centru, unde anul trecut au fost finalizate 8.437 de unități locative. Pe locul al doilea se situează regiunea de Nord-Vest, cu un plus de 57% (până la 11.074 de unități), urmată de Vest (+53%, până la 5.465 de unități), de Sud-Est (+51%, până la 7.408 unități), de București-Ilfov (+35%, până la 11.272 de unități), de Sud-Vest-Oltenia (+16%, până la 2.932 de unități), de Sud-Muntenia (+13%, până la 5.615 unități) și Nord-Est (+10%, până la 7.522 de unități).
Județele României „față cu” puterea de cumpărare – inclusiv în imobiliare! -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Studiu de caz: apetitul pentru dezvoltări imobiliare nu este limitat la marile orașe! […]