Această perioadă se remarcă prin îmbinarea de elemente arhitecturale locale cu unele de inspirație franceză și otomană.
Din nefericire pentru iubitorii de arhitectură, multe dintre vile vechi ale Capitalei stau astăzi în paragină, în ciuda unei valori istorice indiscutabile. Există însă și excepții de la această „regulă”. Un exemplu este dat de clădirea din imagini, scoasă la vânzare pe Imobiliare.ro (aici poți afla mai multe despre ofertă):
Situată chiar în centrul Bucureștiului, în Piața Universității, aceasta este o construcție emblematică pentru arhitectura românească din așa-numita La Belle Epoque (perioada de la finalul secolului XIX și începutul secolului XX, până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial). Amplasată pe un teren de 1.200 de metri pătrați și formată din 28 de camere (plus trei bucătării și zece băi), proprietatea dispune de o suprafață utilă de 1.370 de metri pătrați. Prețul cerut pentru această clădire-monument istoric este de patru milioane de euro.
Vila se distinge prin îmbinarea, specifică vremii, între influențele arhitecturale locale cu cele franceze (cum ar fi coloanele corintice de la intrare) și otomane (motivele decorative florale de la friză și fronton). Intrarea maiestuoasă face trecerea către un spațiu interior pe măsură de impunător, dar de o simplitate aproape austeră: încăperile generoase, înalte, cu parchet din lemn masiv și plafoane casetate, recreează eleganța discretă a vremurilor de odinioară. Păstrate într-o stare deosebit de bună, o serie de alte elemente originale – ușile, ferestrele, scara din lemn masiv etc. – completează “personalitatea” acestei vile.
În prețul de achiziție sunt incluse, de fapt, două corpuri de clădire: corpul A (structurat pe demisol, parter, etaj și mansardă), construit în anul 1901, și corpul B (parter și un etaj), ridicat în anul 1880. Ambele edificii au trecut printr-un proces de renovare și restaurare în anul 1998, adăpostind, vreme de mai mulți ani, sediul Bibliotecii Americane a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.