Stocul de spatii comerciale existente in Bucuresti va creste pana la finalul semestrului 1 din 2010 cu aproximativ 200.000 mp, ca rezultat al finalizarilor centrelor comerciale AFI Cotroceni Park si Sun Plaza, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate, informeaza NewsIn.
Suprafata propusa spre finalizare este semnificativa raportat la anii anteriori, insa este efectul unei concentrari temporare a finalizarii unor proiecte comerciale care au inregistrat amanari succesive ale datei de finalizare, potrivit BNP Paribas Real Estate.
Astfel, in conditiile actuale ale pietei, finalizarea centrelor comerciale programate in perioada 2011-2012 este incerta, creandu-se un dezechilibru temporar intre cerere si oferta, in conditiile unei posibile relansari a sectorului de retail.
“Perpetuarea actualelor conditii de piata va impune revizuirea politicilor de ocupare avand in vedere ca unele proiecte comerciale au fost stopate, scaderea puterii de cumparare a afectat puternic valoarea tranzactiilor comerciale, iar valoarea chiriilor ramane ridicata raportat la valoarea incasarilor. Prudenta marita pliata pe restrangerea spatiilor detinute de actualii chiriasi va mentine ridicata disponibilitatea spatiilor comerciale stradale, cat si a celor din centrele comerciale care inregistreaza un nivel scazut al traficului”, potrivit BNP Paribas Real Estate.
Datele BNP Paribas Real Estate mai arata ca inceputul anului a adus o scadere semnificativa a chiriilor medii pentru spatiile comerciale stradale, cu valori cuprinse intre 15-35%, in functie de localizarea proprietatilor, din cauza cererii foarte scazute cauzate de dificultatile economice.
De asemenea, daca in anii anteriori cei mai activi jucatori pe piata au fost bancile, farmaciile, retailerii de produse electrocasnice si operatorii de jocuri electronice, in 2009 cererea activa a provenit de la cafenele, restaurante tip fast food si operatorii de magazine cu produse de larg consum care mizeaza pe apropierea de client si minimizarea costurilor ocazionate de cumparaturile zilnice.
Astfel, chiriile au atins un nivel maxim de 90 euro/mp/luna pentru spatiile stradale centrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de 75 mp chiriile au fost de aproximativ 70 euro/mp/luna.
In zonele secundare, chiriile au variat intre 30-60 euro/mp/luna, in timp ce in zonele periferice acestea au variat intre 15-25 euro/mp/luna.
Potrivit BNP Paribas Real Estate, in centrele comerciale chiriile au inregistrat un trend descendent, mai ales in cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spatiilor comerciale.
Pentru suprafetele mai mari de 100 mp, chiriile s-au situat intre 20-40 euro/mp/luna, iar pentru spatiile mai mici de 100 mp intre 60-80 euro/mp/luna.
Articol preluat de pe bloombiz.ro