După ce anul trecut a fost unul slab la capitolul livrări de spaţii office noi, pentru 2012 se preconizează o evoluţie similară.
Când vine vorba de închirieri pe segmentul de birouri, o întrebare ce-i preocupă pe proprietarii de clădiri şi pe managerii de companii deopotrivă este dacă anul acesta chiriile au sau nu şanse să crească. “Datorită raportului cerere/ofertă şi stocului relativ mare, 2012 va rămâne anul chiriaşilor. În piaţa de birouri de clasa A ne aşteptăm ca rata de neocupare să scadă, odată ce cererea pentru spaţii de grad B şi C va tinde să scadă. În timp, pe măsură ce noile dezvoltări îşi vor încetini ritmul, chiriile vor înregistra o uşoară creştere, pe spaţiile de birouri de clasă A”, spune Andrei Bîrsan, directorul departamentului de birouri în cadrul Cushman & Wakefield România. Reprezentantul companiei estimează că, pentru anul în curs poate fi întrevăzută o uşoară creştere a gradului de neocupare pentru spaţiile de birouri din Capitală, de cele mai mari valori ale acestui indicator fiind afectate clădirile din Pipera, din cauza infrastructurii nefinalizate încă şi accesului dificil în zonă.
În Europa, pretenţiile proprietarilor sunt deja mai mari
Deşi stocul scăzut de birouri de primă calitate întârzie pentru moment să se transpună în creşterea chiriilor în Bucureşti, în alte ţări ale lumii această tendinţă se manifestă deja. Un raport de piaţă realizat la nivel internaţional de Cushman & Wakefield arată că deficitul de spaţii de birouri nou-construite din majoritatea ţărilor europene a dus anul trecut la o majorare cu 2% a preţurilor de închiriere la nivel de continent. Moscova a resimţit cea mai mare creştere a tarifelor practicate pentru spaţii de clasa A, respectiv 41% faţă de 2010. Pe de altă parte, printre pieţele europene ce au înregistrat scăderi ale chiriilor se numără Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania.
Citeşte şi Topul celor mai atractive oraşe din ţară pentru deschiderea de birouri, după chirii