Stau cu chirie sau imi cumpar un apartament?

scris de Cristian Orgonas in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 9 Octombrie 2012, Ultima actualizare: 09 Octombrie 2012

Am primit recent un e-mail in care cineva ma intreaba daca este mai bine sa stea cu chirie in urmatorii ani, sau sa isi cumpere un apartament. Tinta sa finala este sa isi cumpere o casa, insa deocamdata nu are suficienti bani. Continutul acestui e-mail este urmatorul:

In prezent locuiesc cu chirie intr-un apartament cu 2 camere, intr-o zona decenta a Bucurestiului, si platesc 350 EUR/luna chirie (4.200 EUR/an). Venitul actual si economiile nu mi-ar permite sa-mi cumpar casa “de vis”, cea in care sa imi doresc sa imbatranesc, dar imi permit achizitionarea unui apartament cu 2-3 camere (55-80.000 EUR) cu ajutorul unui credit ipotecar.

Costurile lunare cu rata la un credit, respectiv cu chiria sunt aproximativ similare, ba chiar rata la un credit ar putea fi mai mica decat chiria. Totusi, in cazul achizitiei exista niste costuri initiale (avans, taxe, amenajare), pe care le estimez la 15-30.000 EUR si pe care nu stiu daca merita sa le platesc.

Intrebarea este: ce crezi ca e mai bine sa fac pentru urmatorii 3-5 ani? Ar fi de preferat sa continui sa stau cu chirie sau sa incerc sa cumpar un apartament cu un credit ipotecar, pe care ulterior sa-l vand ca sa cumpar ceva mai bun?

Raspunsul meu pe scurt: nu are rost sa investesti acum intr-o locuinta in care nu ai de gand sa stai pe termen lung, pentru ca preturile vor continua sa scada in perioada urmatoare, iar daca tinta ta finala este sa iti cumperi o casa, blocarea banilor intr-un activ care se depreciaza nu te va ajuta. Mai asteapta 3-4-5 ani pana cand o sa iti permiti o casa!

Alte pareri?

Părerile cititorilor
1 părere
  • Iulian

    Parerea mea este ca e bine sa iti iei un apartamaent de 2 camere, dar in nici un caz prin imprumut. Doar cu banii tai. Si eu vreau sa ajung sa imi pot lua o casa, dar tot asa, doar daca reusesc cu bani economisiti, altfel nu.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce se întâmplă când oamenii obișnuiți dau piept cu giganții? Lecții de viață și sănătate de la Acad. Prof. dr. Leon Dănăilă

Într-o lume în care provocările zilnice par uneori copleșitoare, întâlnim personalități care redefinesc limitele posibilului. Acad. Prof. dr. Leon Dănăilă, un titan al neurochirurgiei, a transformat suferința și disperarea...

citește mai departe