După câteva luni bune de așteptare, cei interesați de contractarea unui credit co-garantat de către stat primesc „undă verde” pentru obținerea finanțării.
Din cauza lipsei de fonduri, programul Prima Casă a fost, practic, blocat în ultimul trimestru (poate și mai bine) al anului trecut. Deși unii cumpărători s-au orientat spre soluții de finanțare alternative, mulți nu au avut de ales și s-au văzut nevoiți să aștepte reluarea programului în 2018. După implementarea, de la 1 ianuarie, a unor modificări în ceea ce privește alocarea plafoanelor de garantare către instituțiile finanțatoare, reprezentanții statului au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, (re)lansarea creditării prin Prima Casă.
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) după ce aceștia au primit, din partea Ministerului Finanțelor Publice, acordul de distribuire pentru cele două miliarde de lei aprobate pentru 2018. De menționat este că fondurile disponibile pentru 2018 se situează semnificativ sub nivelul de anul trecut, când cei interesați au avut la dispoziție un total de 2,675 miliarde de lei (sumă ce a inclus și o diferență rămasă neutilizată din 2016). Pe fondul cererii ridicate din partea consumatorilor, chiar și această sumă s-a dovedit, însă, insuficientă, ea fiind epuizată (cu mult) înainte de sfârșitul lui 2017 – fapt ce s-a resimțit la nivelul activității de tranzacționare, cel puțin în marile orașe ale țării, precum Bucureștiul și Cluj-Napoca.
Obiectiv: diminuarea intervenției statului în piață
Spre deosebire de alți ani, statul nu a mai acordat suplimentări, ci a respectat cu strictețe strategia agreată la finele lui 2016, având ca scop reducerea creditării prin Prima Casă. După cele 2,5 miliarde de lei alocate pentru 2017, finanțatorii urmează să beneficieze, potrivit planului, de un plafon de două miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020, apoi de 1,5 miliarde de lei în 2021. Oficialii Executivului sunt de părere că această reducere graduală a fondurilor va facilita diminuarea intervenției statului în piață, în condițiile îmbunătățirii accesului populației la ofertele de creditare standard ale băncilor. Astfel, potrivit lui Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM, programul guvernamental este menit să devină „o oportunitate de finanțare a unei locuințe pentru beneficiarii cu opțiuni limitate în piața creditelor ipotecare, o alternativă flexibilă la produsele de creditare ipotecară aflate în portofoliile băncilor finanțatoare”.
„De-a lungul celor zece ani de derulare, programul Prima Casă a fost adaptat gradual la tendințele pieței și la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectivă socială, programul Prima Casă a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premize de stabilitate pentru tânăra generație. Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat, în cursul anului trecut, implementarea unor proiecte destinate simplificării procesului de analiză și facilitării accesului la informații direct din site-ul instituției.”
Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM
15 bănci participante la program
În 2018, la programul Prima Casă vor participa 15 bănci: Bancpost, Banca Comercială Română (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania și Unicredit Bank. „Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020.”, punctează reprezentanții FNGCIMM.
Burcsa istvan
Buna seara, as dori sa fac un credit pentru Prima Casa. Sunt angajat de trei luni si am salar de 16 milioane. Astept raspuns.
Fondurile pe 2018 se duc rapid: de ce tot dau românii buluc la Prima Casă
[…] garanții și promisiuni de garantare (alte 700 de solicitări fiind în curs de aprobare). Astfel, plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde de lei, a fost utilizat în proportie de 49,61%, ceea ce echivalează […]
raluca
Teoretic da, dar din cate stiu nu toate bancile accepta venituri din strainatate, trebuie sa va interesati la bancile care participa la acest program
enescu
Daca lucrez in Anglia cu carte de munca pot beneficia de Prima Casa?