Speranţe de revenire pentru prima piaţă intrată în criză? Ce dă curaj analiştilor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 9 Iulie 2012, Ultima actualizare: 09 Iulie 2012

Casele de pe continentul american sunt acum mai accesibile decât în ultimii 20 de ani, însă incertitudinea economică blochează încă revenirea tranzacţiilor.

Deşi activitatea rezidenţială din SUA rămâne una slabă comparativ cu perioada de apogeu (anii 2005-2006), unii jucători din piaţă cred că aceasta a atins pragul de jos. Asta în condiţiile în care anumite pieţe de pe continentul american au înregistrat majorări de preţuri în 2011 (în ciuda trendului general descendent), iar vânzările de case unifamiliale au consemnat şi ele uşoare creşteri în ultimele luni. „Scăderea preţurilor continuă în multe pieţe ce se confruntă cu condiţii economice dificile. Există încă potenţial pentru deprecieri în 2012, însă nu în ritmul înregistrat în 2007-2008. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de analişti rezidenţiali indică faptul că piaţa a ajuns la pragul de jos, existând şanse de creştere în 2013-2014”, subliniază reprezentanţii Cushman & Wakefield, într-un raport realizat de companie.

Preţurile, salt înapoi cu 8-10 ani
Potrivit studiului, apogeul preţurilor caselor americane, atins în 2006-2007, a fost urmat în următorii ani de cel mai mare declin din ultimele cinci decenii. Astfel, preţurile locuinţelor nou-construite au ajuns la o medie de 205.100 de dolari în martie 2009, marcând un declin de 21,9% faţă de perioada de vârf a pieţei şi o revenire la nivelul din 2003-2004. Pe de altă parte, preţurile caselor vechi au ajuns la o medie de 156.100 de dolari în februarie 2011, ceea ce echivalează cu o scădere de 32,2% faţă de apogeu şi o revenire la nivelul din 2001-2002.

Americanii ezită să facă noi achiziţii
În acest context, casele americane sunt acum mai accesibile decât în ultimii 20 de ani. Numărul familiilor care şi-ar fi permis să achiziţioneze o casă nouă printr-un credit ipotecar pe 30 de ani se ridica la 64,1% din total în septembrie 2011, în creştere cu 63,1% faţă de nivelul minim atins în aprilie 2006. În ciuda faptului că locuinţele sunt acum mult mai accesibile, vânzările vor întârzia probabil să crească semnificativ în perioada următoare, cred consultanţii Cushman & Wakefield. Asta pentru că mulţi potenţiali cumpărători se gândesc la o continuare a trendului de scădere a preţurilor, la siguranţa locului de muncă sau la intrarea pe piaţă a mai multor proprietăţi executate silit. Pe de altă parte, pentru cei care doresc totuşi să facă o achiziţie, accesul dificil la finanţare întârzie încheierea unei tranzacţii.

Scăderea masivă a preţurilor locuinţelor a avut însă şi consecinţe negative, în special pentru cei care au apucat să-şi cumpere o casă în perioada de boom. La finele anului trecut, 11,8 milioane de unităţi (22,8%) din totalul locuinţelor contractate printr-un credit ipotecar valorau mai puţin decât suma pe care proprietarii o mai aveau de returnat la bănci.

Vânzări în scădere şi invazie de executări silite
Vânzările de case noi de pe continentul american au atins cel mai redus nivel din 1963 încoace în ianuarie 2010. La un volum de 302.000 de tranzacţii, declinul faţă de perioada de boom (anul 2005) s-a situat la 76,5%. În aceeaşi perioadă, vânzările de case vechi au ajuns la nivelul din 1996, cu 40,8% mai puţin faţă de apogeu.

Potrivit Housing Predictor, aproximativ 7,6 milioane de proprietăţi au intrat în executare silită pe parcursul crizei, până în octombrie 2011. Totuşi, per total, pe parcrusul lui 2011, numărul executărilor silite (2,6 milioane de proprietăţi) a fost cu 25,4% mai mic faţă de 2010.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
RE/MAX România: Interesul pentru achiziția de case a fost cu peste 50% mai mare în T3 2020 față de T3 2019. „Tendința se va menține”

Nu doar locuințele cu ceva curte disponibile spre vânzare s-au bucurat de mai multă atenție, ci și cele scoase la închiriere. Potrivit unei analize realizate de RE/MAX România, parte...

citește mai departe
Imobiliarele, la fel ca vinul? Cât costă și cum arată cele mai vechi case din România

Pentru anumite proprietăți, trecerea timpului nu reprezintă un dezavantaj – chiar dimpotrivă. În mod normal, cu cât o construcție este mai veche, cu atât prețul de achiziție a acesteia...

citește mai departe
Cabral, în căutare de casă nouă pe Imobiliare.ro!

Omul de televiziune așteaptă doar oferta potrivită. Odată cu venirea toamnei, Cabral se gândește, împreună cu soția sa, la o casă nouă. (Nu, nu-i trece prin cap să cumpere...

citește mai departe
Casa ta lângă pădure: vile cu grădină, în rate la dezvoltator!

Locuințele se predau „la cheie”, complet finisate și cu terenul aferent amenajat. Vilele Avangarde Forest sunt amplasate pe un teren cu o suprafaţă de două hectare din nordul Capitalei,...

citește mai departe