Deşi perspectivele de a face o achiziţie nu sunt tocmai pozitive, o bună parte dintre consumatori vor totuşi să investească în amenajarea locuinţei.
Speranţele românilor de a-şi achiziţiona o casă nouă se situează la un nivel tot mai redus. Potrivit unui studiu realizat de Gfk – Barometrul de Încredere a Consumatorului -, în cel de-al treilea trimestru al anului doar 4% dintre cei chestionaţi au declarat că intenţionează să cumpere o locuinţă în următorii doi ani. Spre comparaţie, în luna aprilie a acestui an, circa 9% dintre români sperau să facă o astfel de achiziţie. Ceva mai bine stau lucrurile în ceea ce priveşte perspectivele de amenajare a casei. Astfel, un procent de 15% dintre consumatori au declarat că intenţionează să investească în îmbunătăţirea locuinţei. Cele mai frecvente astfel de acţiuni sunt cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor noi obiecte sanitare.
Aceste rezultate se află în strânsă corelaţie cu situaţia financiară actuală a populaţiei şi cu perspectivele scăzute de economisire ale acesteia. Astfel, 56% dintre români spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în vreme ce aproape un sfert spun că au datorii. De altfel, procentul datornicilor este cel mai mare din ultimii şapte ani. În acest context, mai mult de 80% dintre respondenţi nu cred că vor reuşi să pună bani deoparte în următorul an.
Toamna aduce mai multă încredere
În ciuda acestor tendinţe, studiul Gfk evidenţiază însă o uşoară creştere a încrederii românilor vizavi de situaţia lor financiară. Astfel, dacă în iulie, aproape trei sferturi dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în septembrie şi octombrie doar 7 din 10 respondenţi împărtăşeau această opinie.
Românii se arată ceva mai optimişti şi raportat la viitor. În momentul de faţă, puţin peste jumătate dintre respondenţi spun că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei lor financiare în următorul an, faţă de aproape treimi în iunie şi iulie. Pe de altă parte, 9% dintre români speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească, iar 33% se aşteaptă ca aceasta să se menţină la acelaşi nivel.