Compartimentarea unei locuințe are o influență majoră asupra percepției spațiului.
Din multe puncte de vedere, „arta” amenajărilor interioare se aseamănă cu moda. Treaba unui designer este să identifice și să pună cât mai bine în valoare punctele forte ale „subiectului” său. Se aplică și când vine vorba de oameni, și când vine vorba de case. Pe Freshome.com este prezentat un exemplu perfect din cea de-a doua categorie:
În spatele acestei renovări de apartament vechi se află biroul Archlin Studio. Situată lângă Parcul Național Yangmingshan din Taipei, Taiwan, proprietatea oferă o priveliște deosebită asupra muntelui Shamao. „Ne-am dat seama imediat că principalul atu al apartamentului este reprezentat de cadrul său natural, astfel că misiunea noastră a fost aceea de a propune un concept de design care să conecteze spațiul exterior cu cel interior și de a maximiza vizibilitatea ferestrelor, sporind astfel influxul de lumină naturală”, mărturisesc autorii proiectului.
Primul pas în atingerea obiectivului propus a constat în regândirea soluțiilor de compartimentare. Designerii păstrează vechile linii de demarcație dintre diferite încăperi, însă într-o manieră mai subtilă, în concordanță cu principiile moderne de amenajare. Pentru a permite accesul luminii naturale într-un spațiu inițial întunecos, aceștia optează pentru eliminarea peretelui despărțitor dintre bucătărie și living (ce include atât o zonă de lucru, cât și una de luat masa). Oglinda amplasată pe ușa unui dulap de bucătărie creează, în mod ingenios, iluzia unei ferestre suplimentare. Deosebit de importantă este și atenția acordată ferestrelor – extinse pe cât posibil și intenționat lăsate neacoperite, în întreaga casă. Pe fondul reconfigurării spațiale, funcția de legătură între exterior și interior a suprafețelor vitrate este mult sporită.
Cele două dormitoare (dintre care unul este amenajat ca o cameră de relaxare) sunt separate, pentru intimitate, prin intermediul unei uși glisante deloc „obstructive” pe timpul zilei. De la finisaje la piese de mobilier, întregul decor, ce combină luminozitatea albului cu diferite nuanțe de lemn (și mici accente de verde sau albastru), nu este decât o inspirată transpunere a planului natural în cel uman.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Apartament vechi, design modern: două camere în 50 de metri pătrați
Tony
Minunat-i cei 50 de metri patrati!Mi-as dori si eu sa am de-a face cu acei amenajatori interiori?!Ha,ha!
Dar pe bune,chiar merita felicitari acesti specialisti in amenajari interioare.
Salve!