Înclinația spre minimalism este o tendință specifică stilului modern de design interior.
Cum să transformi o locuință datând din perioada comunistă într-o casă în ton cu tendințele actuale în materie de amenajare? Un exemplu reușit este dat de proprietatea de mai jos, prezentată pe Freshome.com:
Amplasat într-un bloc vechi din Kiev, Ucraina, apartamentul din imagini este perfect similar celor construite în perioada comunistă (și) în România. La o suprafață utilă de 58,5 metri pătrați, locuința avea inițial o compartimentare clasică, fiind compusă din două camere. Conceptul de (re)amenajare propus de designerul Dan Vakhramieiev este însă unul modern, neconvențional, și se potrivește perfect nevoilor unei persoane care locuiește singură – sau, de ce nu, ale unui cuplu tânăr.
Primul pas în acest proiect de renovare constă în eliminarea barierelor clasice dintre încăperi – fapt ce transformă un apartament cu două camere de dimensiuni (cel mult) medii într-un studio cu o suprafață generoasă. Senzația de spațiu, de libertate, devine astfel definitorie, mulându-se perfect pe tendințele stilului modern de design interior. În studioul nou-creat se păstrează o delimitare funcțională a diverselor zone – bucătărie, living, dining și dormitor –, însă „contururile” acestora sunt mult estompate, uneori de-abia ghicite, trecerea între ele făcându-se firesc, pe nesimțite. Și la nivel cromatic designerul face o alegere în ton cu tendințele momentului: pe un fundal alb acesta combină elemente din sfera culorilor pământului (dominante sunt nuanțele deschise de lemn, contrabalansate de tonuri puternice de gri și de accente de verde pe alocuri); rezultatul este un ambient luminos, dar cald și relaxant, cu o vădită apetență spre natural.
O altă caracteristică a stilului modern, ce poate fi observată și în cazul acestui proiect, este înclinația vizibilă către minimalism – obiectele masive de mobilier sunt înlocuite cu câteva (nu prea multe!) elemente moderne, simple, ușor de manevrat și cu un pronunțat caracter funcțional. Astfel, combinația clasică de canapea cu fotolii din living este dată la o parte de două fotolii tip „puf”, alături de câteva perne împrăștiate pe podea; patul masiv devine o simplă saltea așezată pe podeaua supraînălțată a „dormitorului”; dulapurile greoaie dispar cu totul din „peisaj”, fiind înlocuite de spații de depozitare ascunse (un dressing separat, sertare în spațiul de sub pat) și de câteva polițe pe pereți, pentru decorațiuni.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Soluție inteligentă de valorificare a spațiului: studioul dublu – simplu și modern
chartreux
58 mp spatiu generos, Adrian ?
Nu e deloc generos, e cghiar spatiu de apartament cu 2 camere de bloc romanesc.
Iluzia de “generozitate” a spatiului vine cu siguranta de la eleganta ferestrelor inalte, clasice, boieresti, pe care n-o sa le gasesti la blocul comunist. Nici macar la blocurile noi.
Interesante culorile, desi reci ( gri-mov) se “incalzesc excelent cu insertiile de piatra naturala galbuie si lemnul de la baie.
doina
super as vrea si eu asa ceva
adrian procopovici
Impresionant.
Inspiratie, bun gust, se vede atitudine de profesionist.
Desigur, si spatiul este generos.