Conceptul arhitectural va integra elemente ale unor clădiri vechi din zonă, deși nu există obligația păstrării lor, acestea nefiind clasificate ca monumente istorice.
Homing Properties, companie creată de trei dezvoltatori spanioli, și-a anunțat intenția de a dezvolta un ansamblu rezidențial premium, situat pe strada Icoanei 2-8. O investițe estimată la 10 milioane de euro, Icoanei Gardens va avea 4.625 de metri pătrați construiți, un regim de înălțime P+2+3Retras+4Retras și un total de 45 de apartamente. „Icoanei Gardens este o premieră în București. Este primul proiect din zonă care integrează elemente din clădirile existente, deși acestea nu au valoare de patrimoniu. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, clădirile respective nu sunt clasate ca monumente istorice și nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu există obligația păstrării lor”, explică reprezentanții companiei dezvoltatoare.
Melanj de vechi și nou
Primul proiect într-o zonă protejată derulat de Homing Properties a fost restaurarea integrală a Casei Mița Biciclista din Piața Amzei – un monument istoric restaurat complet, de la detaliile de fațadă până la sobele din interior. „Spre deosebire de Mița Biciclista, aceste case nu au valoare de patrimoniu, sunt clădiri frumoase într-un stadiu avansat de degradare. Am realizat un studiu istoric din care nu a reieșit o istorie relevantă. Însă au multe elemente interesante. După nenumărate consultări alături de Comisia de Cultură, care a solicitat ajustări la proiect, am optat pentru o arhitectură contemporană în care spațiile verzi au suprafețe importante, am folosit tehnici pentru clădiri sustenabile – geamuri care să permită lumină naturală dar să și dea amploare vizuală zonei, am creat un acoperiș verde și am păstrat cea mai mare parte dintre elementele de fațadă existente”, explică Tomás Manjón, cofondator al Homing Properties.
Citește și:
Vilă în stil baroc din centrul Bucureștiului, restaurată de investitori spanioli!
Noul proiect va avea un atrium de 10 metri lățime și 10 metri înălțime (echivalentul a trei etaje), fapt ce permite reproducerea fațadei uneia dintre clădirile anterioare. Acest atrium comunică cu o grădină interioară de 750 de metri pătrați, reprezentând aproape 40% din suprafața proiectului. Denumirea de Icoanei Gardens vine de la localizarea clădirii între Parcul Icoanei și acest spațiu verde interior nou creat; de asemenea, întregul acoperiș al clădirii este gândit să fie amenajat ca o grădină.
„Am pornit inițial cu o arhitectură clasică, care, pe lângă păstrarea elementelor din fosta clădire, să se plieze întrutotul pe stilul existent în zonă. După ce am prezentat primele variante de proiect, specialiști din domeniul culturii ne-au recomandat să nu reproducem arhitectura din zonă pentru a lăsa să iasă în evidență clădirile Monumente Istorice din proximitate. Așadar, am ajuns la un melanj de stil contemporan în care am integrat cea mai mare parte din fațada existentă”.
Tomás Manjón, cofondator Homing Properties
Parcare subterană, boxe și adăpost de urgență
Din suprafața de teren disponibilă, respectiv 1872 de metri pătrați, amprenta clădirii reprezintă 1.122 de metri pătrați. Clădirea va dispune de 63 de locuri de parcare subterane, iar planurile prevăd amenajarea unui alt nivel subteran, cu boxe și un adăpost pentru situații de urgență. „Deși volumetria din zonă ne permitea să construim P+4+5Retras, pentru acest proiect am renunțat la un etaj și am făcut doar P+3+4Retras. Este interesant că în anul 1934 a fost propus un proiect cu regim de înălțime P+7+8Retras si nu a fost aprobat, între alte considerente, pentru că nu era suficient de înalt pentru colț”, explică arh. Georgeta Gabrea, specializată în zone de patrimoniu și coordonatorul proiectului.
„Am realizat un studiu de însorire pentru a verifica dinamica dintre clădirea nouă și celelalte din zonă. Însă datorită distanței dintre acestea, interacțiunea este foarte mică. Deși Certificatul de Urbanism și PUZ pentru zone protejate permit suprafețe construite de 5.265 de metri pătrați, Icoanei Gardens se încadrează într-o suprafață construită de 4.625 de metri pătrați.”
Tomás Manjón, cofondator Homing Properties
Focus pe imobile din zone protejate
După experiența cu restaurarea casei Mița Biciclista, monument istoric de la începutul secolului al XX-lea, cu fațadă în stil Art Nouveau, reprezentanții Homing Properties are în vedere, pe termen lung, și alte dezvoltări în zone protejate – fie proiecte de restaurare, fie proiecte de construcție, care să implice integrarea unor elemente din clădiri vechi în concepte de arhitectură contemporană.
Arhitecta Georgeta Gabrea, cea care a gândit întregul proiect Icoanei Gardens, este renumită pentru proiectele legate de patrimoniul arhitectural și istoric din România. Printre lucrările sale se numără Lipscani 55 (Cărturești Carusel), Câmpineanu nr. 2, Căimaței nr. 10, Lipscani 76 (magazinul Adidas), Centrul Muzeal de la Buzău, Aeroportul Băneasa, Mânăstirea Plumbuita.
Compania de dezvoltare imobiliară Homing Properties a fost creată de trei antreprenori spanioli: Tomás Manjón, Diego Stuyck și David Tortosa. Aceasta mai are în portofoliu două ansambluri rezidențiale premium de tip boutique, anume Triana, finalizat în 2021 (un total de 53 de apartamente, pe Șoseaua Pipera, nr. 146), și Trastevere, finalizat în anul 2019 (cu 48 apartamente, trei spații comerciale și o piscină impresionantă pe acoperiș).