Simplitate, ordine şi relaxare: 8 paşi spre un decor minimalist

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Publicat pe: 30 Aprilie 2013, Ultima actualizare: 07 Mai 2013

Acest stil de design presupune eliminarea obiectelor care nu sunt cu adevărat necesare.

Dacă vrei ca locuința ta să fie, mai mult decât orice, o oază de relaxare în mijlocul agitației de zi cu zi, stilul minimalist poate fi o alegere bună pentru decorarea sa. Acesta urmează celebrul principiu „less is more” (mai puțin înseamnă mai mult) și are un efect calmant asupra locatarilor prin senzația de ordine pe care o degajă. Ideea de bază din spatele unei asemenea amenajări este simplificarea – sunt eliminate astfel obiectele care nu sunt cu adevărat necesare, împreună cu disconfortul (de multe ori subconștient) provocat de aglomerare.

Pe Zenhabits sunt prezentate câteva principii de urmat dacă visezi la o locuință minimalistă:

1. Scapă de mobila inutilă!
Fiecare încăpere ar trebui să cuprindă cât mai puține piese de mobilier. Într-un living, spre exemplu, poți avea doar o canapea, o măsuță de cafea, un scaun sau fotoliu, și un televizor pe un suport de dimensiuni reduse. În dormitor poți pune doar un pat simplu (sau poate doar o saltea), un dulap de haine și, eventual, o noptieră sau un raft pentru cărți. Unele elemente pot fi eliminate, în funcție cât „de minimalistă” vrei să fie casa ta. Când alegi piesele de mobilier, optează pentru modelele simple, în culori neutre.

dormitor 3

2. Eliberează suprafețele!
Într-o casă minimalistă, toate suprafețele sunt lăsate libere, exceptând poate una sau două decorațiuni bine alese. Pe podele, spre exemplu, nu se găsește nimic în afară de mobilă. Pereții sunt și ei „goi”, în afară de una sau două lucrări de artă simple, care vor rupe monotonia întregului decor. De asemenea, pe mese sau alte suprafețe plane nu ar trebui să fie expus nimic din ce nu este necesar.

bucatarie minimalista

3. Decorațiuni puține, dar bine alese:
Un decor care să conțină doar obiectele de strictă utilitate ar fi plictisitor. Stilul minimalist permite utilizarea câtorva decorațiuni, însă limitează cantitatea acestora și pune accent pe calitate. Pe o măsuță de cafea, spre exemplu, poți pune o vază cu câteva flori, într-o cameră cu pereții liberi poți atârna un tablou simplu, pe un birou sau pe un raft complet curat poți pune o poză de familie.

minimalist 1

4. Depozitează lucrurile!
Pentru a evita dezordinea, lucrurile de care ai nevoie nu sunt lăsate la vedere. De aceea, e foarte important să ai suficiente spații de depozitare – pentru haine, pantofi și nu numai. Îți poți pune cărțile sau CD-urile în rafturi, dar nu ar trebui să le încarci și cu multe alte obiecte.

ap varsovia 5

5. Alege culori neutre!
Când vine vorba de alegerea culorilor pentru amenajarea casei, optează pentru nuanțele neutre, care nu stresează ochiul. Albul, spre exemplu, este o alegere clasică pentru minimaliști (uneori în combinație cu negru), dar poți alege și culori de pământ, precum maro, bej, verde etc. Fii atent să nu combini prea multe culori dominante – două sunt, în esență, suficiente. Pentru a da vitalitate casei, poți insera o pată puternică de culoare (roșu, verde, galben, mov etc.) pe ici pe colo. Fii însă atent, iarăși, la cantitate.

minimalist 8

6. Evită modelele!
Mobila, podelele, precum și decorațiunile textile (covoare sau draperii) ar trebui să aibă câte o singură culoare. Modelele de orice fel – geometrice, flori, diverse desene etc. – sunt percepute ca o aglomerare vizuală și ar trebui evitate.

uni

7. Fiecare lucru la locul lui:
Într-o casă minimalistă, fiecare obiect are un loc al lui. Așa că, după ce decizi ce anume vrei să păstrezi, gândește-te unde ar trebui să stea fiecare lucru, iar apoi… respectă-ți deciziile!

ap varsovia 7

8. Ordinea de fiecare zi:
După ce ai reușit să creezi decorul minimalist, va trebui să-l menții. Într-o casă în care locuiești zi de zi, lucrurile au tendința să se aglomereze – de la vasele din chiuvetă la hainele aruncate pe scaun până la mici nimicuri strânse pe birou. Pentru a reface atmosfera de calm și organizare, va trebui ca tu și membrii familiei tale să acordați timpul necesar pentru a așeza toate lucrurile la locul lor.

ordine

Sursă foto: Freshome.com

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe