A fi chirias este echivalent cu libertatea de miscare, cu posibilitatea de alegere a zonei unde vrei sa locuiesti pentru o anumita perioada sau cu lipsa responsabilitatilor majore atat fata de locuinta inchiriata cat si fata de organismele statului. Pe de alta parte, privind dinspre proprietari, traducerea se indreapta catre petreceri, dezordine, zgomot. Dar ce ne facem cand situatia se inverseaza? Din categoria chiriasilor fac parte si familii cu copii, si studenti care invata si se distreaza moderat, si angajati aflati in calatorii de afaceri, etc. Sa presupunem ca oricare dintre acestia au parte de un vecin(proprietar) zgomotos. Cum sa rezolve o asemenea situatie?
Daca tu crezi ca drepturile tale de chirias sunt inferioare celor ale vecinului zgomotos doar pentru ca el este proprietar si tu nu, te inseli! Aveti aceleasi drepturi, insa parca nici n-ai vrea ca unul din vecini sa-ti faca zile negre. Atunci cum trebuie abordata problema pentru a fi rezolvata si in acelasi timp sa nu-ti faci dusmani in bloc?
Un lucru e sigur. Nu poti sa ignori la nesfarsit muzica data la maxim, petrecerile pana dimineata sau certurile fara sfarsit. Zgomotul este un factor nociv, care te afecteaza pe perioada lunga, provocand, alaturi de nopti nedormite, stari de nervozitate excesiva, iritabilitate si, in final, agresivitate!
Ai putea sa-i raspunzi cu aceeasi moneda. Pentru ca si tie iti place sa asculti muzica la maxim. Si tie iti plac efectele la sistemul audio pe care ti l-ai cumparat. Dar astfel poti deranja si alti vecini si sa nu uitam: tu esti chirias, esti vulnerabil. Cu siguranta vor suna la usa, te vor atentiona sau ameninta. Astfel, ei spera ca si “inamicul numarul 1 al blocului” va auzi si se va linisti.
Primul pas ar fi sa-ti iei soarta in propriile maini si sa risti o “confruntare” cu “dusmanul”. Fa-o civilizat si incearca sa nu expui elementele negative la care esti supus zi de zi. Spune-i ca inveti sau ca ai un copil mic, daca este cazul, sau ca ai foarte mult de munca, sau ca vrei sa te odihnesti dupa o zi epuizanta. Este foarte posibil ca vecinul zgomotos sa nu fie constient ca televizorul e dat prea tare sau ca izolatia fonica a blocului este foarte slaba. Acesta ar fi cazul cel mai fericit: tu sa-i spui si el sa inceteze!
Si daca totusi nu inceteaza? Calitatea de chirias te poate ajuta mai mult decat crezi in acest caz. Delegarea de responsabilitate este o varianta moderna de management si in acest caz va functiona, te asiguram! Preda problema proprietarului. Spune-i ca esti deranjat de unul din vecini si ca, in aceste conditii nu crezi ca vei putea continua colaborarea. Proprietarul va fi obligat sa rezolve problema in locul tau. Pentru ca, altfel, aceasta s-ar putea repeta la nesfarsit, indiferent de persoana care locuieste la el in chirie. Vei vedea, ca dupa ce vei face acest pas, parca muzica nu se va mai auzi atat de tare, parca nici petrecerile nu vor fi atat de zbuciumate si te vei putea odihni linistit. Problema nu mai este in mainile tale.
Despre autor: Blitz Imobiliare -Agentie Imobiliara din Cluj, va ofera o gama variata de oferte imobiliare, spatii comerciale, terenuri de vanzare, case de inchiriat, case de vanzare , apartamente de vanzare Cluj, etc.
Succes!
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.