Într-un decor minimalist, o piesă cu un design clasic poate „rupe” monotonia formei.
Deși mulți și-ar dori să „evadeze” în natură, puțini sunt totuși dispuși să renunțe, pentru mai mult de câteva zile, la beneficiile vieții moderne. Un echilibru între cele două este greu de găsit, însă proprietatea din imagini, prezentată pe Freshome.com, reprezintă un exemplu reușit:
Deși la prima vedere pare desprinsă dintr-un film science-fiction, această casă este cât se poate de reală, fiind situată într-o zonă de deșert din Yucca Valley, California. Conceptul arhitectural și designul a fost realizat de firma Oller & Pejic Architecture, din Los Angeles, în colaborare cu Marc Atlan. Proiectul impresionează prin evidenta antiteză dintre cadrul natural „neîmblânzit” și o „amprentă” umană solitară, dar apăsată – o construcție cât se poate de modernă, ce adăpostește toate cele necesare unei vieți confortabile (inclusiv piscină).
Lipsa de considerație a naturii față de tipare – vădită atât de relieful, cât și de vegetația specifice zonei – contrastează puternic cu arhitectura contemporană, ordonată, cu o deosebită apetență pentru linii drepte și forme geometrice. Cei de la Oller & Pejic Architecture nu-și conturează însă creația doar prin opoziția cu mediul natural – ci și prin conexiunea cu acesta. Astfel, alegerea negrului ca element cromatic dominant contribuie, în cele din urmă, la contopirea locuinței cu peisajul arid, auster, în vreme ce suprafețele vitrate mari, „presărate” din abundență în întreaga casă, încearcă parcă să „soarbă” cât mai mult din peisaj, producând un inedit melanj al spațiului interior cu cel exterior.
Conceptul de amenajare este unul modern, cu evidente înclinații spre minimalism; arhitecții pun perfect în valoare spațiile largi, deschise, ceea ce recreează sentimentul de libertate resimțit în mijlocul naturii. Pe un fundal predominant monocrom, definit de linii drepte, simple, inserarea unor accente puternice de culoare, precum și a unor piese de mobilier cu design clasic (cele două jilțuri galbene din living) reușește să „rupă” monotonia formei și a culorii, conferind decorului o necesară varietate și vitalitate.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Între aerul rustic și confortul modern: o casă ca-n povești