Sectorul SIF a coborat cu 3,72% la BVB

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 27 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 27 Octombrie 2009

Presiunea la vanzare a coborat puternic indicii Bursei de la Bucuresti, marti, iar sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) a pierdut cel mai mult, 3,72%, brokerii fiind de parere ca pesimismul investitorilor a fost determinat de scaderea indicilor din SUA sub nivelurile suport, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, rulajele pe sectiunea de actiuni au sporit de peste doua ori, la 31,62 milioane lei (7,37 milioane euro), comparativ cu nivelul inregistrat in sedinta precedenta, de 12,88 milioane lei (3 milioane euro). De asemenea, lichiditatea totala a pietei reglementate a fost sustinuta de 10 transferuri cu titluri de stat, in valoare de 33,95 milioane lei (7,92 milioane euro).

“Corectia de astazi vine pe fondul scaderii de aseara a indicilor externi, in special a indicelui american Dow Jones. Dar problema cea mai mare a fost faptul ca indicii americani au scazut sub anumite niveluri, facand noi minime, ceea ce nu a aratat foarte bine in piata”, a declarat, pentru NewsIn, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

“Ramane sa vedem daca se poate crea un trend de scadere pe cateva saptamani sau va ramane doar o corectie de cateva zile”, a adaugat Grigoras.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,60%, pana la 4.522,17 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,11%, pana la 2.699,68 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 3,72%, pana la 21.993,10 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,79%, ajungand la 9.525,84 puncte.

“BET-FI, unul dintre cei mai importanti indici a facut noi minime, ceea ce indica faptul ca ar mai putea continua scaderile. A coborat sub pragul de 22.000 puncte, ceea ce creeaza un sentiment negativ in piata”, a explicat Nicu Grigoras.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,04%, pana la 440,61 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 2,60%, pana la 600,65 puncte.

Bursele europene aveau o evolutie nehotarata la ora inchiderii sedintei BVB, in contextul in care unele statistici din Statele Unite au aratat ca increderea consumatorilor a scazut neasteptat in octombrie.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,32%, pana la 5.208,60 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,16%, pana la 5.633,17 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,17%, pana la 3.738,16 puncte.

Actiunile SIF Oltenia
(SIF5) au fost marti cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 6,43 milioane lei, si s-au depreciat cu 3,54%, la 1,09 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au ieftinit cu 3,88%, la un pret de 0,99 lei, in urma unor schimburi de 4,07 milioane lei.

In sectorul bancar, actiunile BRD au suferit o corectie semnificativa, de 4,62%, pana la cotatia de 12,40 lei, pe o lichiditate de 2,95 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au sfidat scaderile generalizate si au inchis in stagnare, la 1,80 lei, pe suportul unor tranzactii de 2,82 milioane lei.

“La Banca Transilvania maine se raporteaza rezultatele financiare si se speculeaza lucrul acesta. Probabil sunt asteptari pentru rezultate bune”, remarca brokerul.

Totodata, nici sectorul energetic nu a fost ferit de corectii, actiunile Petrom (SNP) fiind puternic afectate, cu o depreciere de 3,17%, la 0,2750 lei, pe un rulaj de 790.539 lei. Cotatia titlurilor Dafora Medias (DAFR) a coborat cu 4,55%, la 0,1050 lei, pe un rulaj de 470.984 lei.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe