Comparativ cu primele patru luni din 2010, declinul înregistrat anul acesta este de peste trei ori mai mic.
Începutul acestui an a adus câteva semnale pozitive şi pentru sectorul construcţiilor. Astfel, deşi cifrele oficiale arată că acest segment îşi continuă declinul, totuşi, ritmul de scădere este semnificativ mai redus comparativ cu 2010. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), faţă de perioada similară din 2010, în ianuarie-aprilie 2011 volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 4,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,5%. Spre comparaţie, în primele patru luni ale anului trecut volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat scăderi de peste trei ori mai mari comparativ cu perioada similară din 2009: un minus de 19,9%, ca serie brută, şi unul de 18,7%, ca serie ajustată.
Clădirile rezidenţiale, cele mai afectate de regres
În ianuarie-aprilie 2011, cel mai mare declin a fost resimţit pe segmentul rezidenţial. Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 20,8% la clădirile rezidenţiale şi cu 1,8% la construcţiile inginereşti, dar a crescut cu 2,2% la clădirile nerezidenţiale. Ca serie ajustată, declinul resimţit pe segmentul clădirilor rezidenţiale a fost de 16,5%, în vreme ce la construcţiile inginereşti a avut loc o scădere de 3,4%. Pe de altă parte, volumul de construcţii pentru clădirile nerezidenţiale a înregistrat un avans de 3,6%.
În luna aprilie a acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de martie 2011, cu 5,0%, ca serie brută, iar ca serie ajustată, acest indicator a scăzut cu 0,3%. În cel dintâi caz, creşteri au fost înregistrate la clădirile nerezidenţiale (8,0%) şi la construcţiile inginereşti (7,7%), în vreme ce clădirile rezidenţiale au consemnat un regres de 8,1%. Ca serie ajustată, pe un trend ascendent s-a înscris doar segmentul clădirilor nerezidenţiale (9,7%). Pe de altă parte, scăderi au fost resimţite pe segmentul clădirilor rezidenţiale (8,7%) şi al construcţiilor inginereşti (4,2%).