Tendința de majorare nu este resimțită (în aceeași măsură) pretutindeni.
În ultimul an, prețurile locuințelor au consemnat o tendință clar ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național pentru un apartament nou sau vechi se situa la 1.045 de euro pe metru pătrat util la finele lunii septembrie, în creltere cu 8,4% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2015, respectiv 964 de euro pe metru pătrat util.
Pe piața rezidențială nouă, acest trend este semnalat și de statisticile Târgului Imobiliar Național (tIMOn), desfășurat între 20 și 23 octombrie în Piața Constituției, din București. Potrivit organizatorilor, toate schimbările care au avut loc pe piața imobiliară în 2016 au dus la o creștere importantă a cererii, fapt ce se reflectă și asupra prețurilor locuințelor noi. Astfel, valoarea medie a unei locuințe prezentate în cadrul evenimenului este de 65.000 de euro, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. „Era de așteptat că prețurile se vor majora pe anumite segmente, în condițiile în care piața imobiliară din România este într-o continuă ascensiune, iar dezvoltatorii încearcă să profite cât mai mult de perioada bună în care ne aflăm”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.
„Perioada actuală este una pozitivă pe piața rezidențială, în contextul suplimentării fondurilor Prima Casă și a reducerii avansurilor solicitate de către bănci pentru un credit ipotecar clasic, deși suplimentarea realizată se epuizează rapid. Dezvoltatorii care au stoc de locuințe finalizate înregistrează vânzări bune, însă piața nu mai susține orice proiect, ținând cont de sincopele din sectorul finanțărilor și există și ansambluri cu produse și oferte de prețuri neadaptate, care înregistrează scăderi procentuale de două cifre, situația nefiind o regulă pe piață.”
Gabriel Voicu, director divizia New Homes din cadrul Coldwell Banker România
Cumpărătorii, atenți la cum își cheltuie banii
Tendința de creștere a prețurilor pe segmentul rezidențial nou nu este însă general valabilă. Astfel, cererea sporită a generat în ultimele luni scumpiri pentru unele apartamente din zone centrale, semicentrale sau din polii de dezvoltare imobiliară consacrați în ultimii ani. Există însă și zone precum Vitan, Decebal-Calea Călărași sau Titan, unde prețurile locuințelor noi au stagnat.
În schimb, se observă ieftiniri chiar și de 15% pentru unele locuințe din zone limitrofe. „Aglomerația urbană încetinește practic cererea pentru aceste locuințe construite in zonele periurbane ale Bucurestiului. Achiziția unui apartament presupune, în cele mai multe cazuri, angajarea la un credit ipotecar pentru 30 de ani. De aceea, cumpărătorii sunt acum foarte atenți pe ce dau banii și vor să aibă acces facil către mijloacele de transport, dar în același timp să fie aproape și de școli, grădinițe sau magazine”, subliniază Vlad Vlăsceanu.
ioana buliga
Nu mi-as cumpara niciodata un apartament construit dupa anii 1990,chiar daca mi l-ar da gratis.
Nu stiu daca vor rezista unui cutremur de peste 6 grade.
luigi bubedulci
Cum? In stadiu de constructie?
Codruta
Cumparati dupa ce verificati bine AC, fazele de lucru si in special verificati daca respecta legislatia in vigoare. Nu va bucurati ca nu au parcari, “scapi astfel de plata locului de parcare”. Exemplu- imobilele din str. Sirenelor, sunt in litigiu. Nu au locuri de parcare si AC au fost eliberate fara sa se tina cont de o multime de specificari ale PUZ-ului dat de CGMB. Asa ca, verificati, pentru ca nu sunteti considerati cumparatori de buna credinta, daca nu cunoasteti legislatia.
Loredana
Sunt atat de “atenti” pe ce dau banii, incat cumpara apartamentul in stadiu de constructie…a blocului!!!!