Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Publicat pe: 19 Octombrie 2021, Ultima actualizare: 07 August 2024
Sursă foto: Pixabay.com

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților.

Potrivit jucătorilor de profil, piața rezidențială din România trece, în momentul de față, printr-o perioadă favorabilă din punctul de vedere al vânzărilor. Acest fapt încurajează dezvoltatorii deja activi pe acest segment să-și continue planurile de investiții, chiar dacă anul acesta a fost marcat de o serie de inițiative legislative locale sau guvernamentale care le-au îngreunat activitatea. Astfel, respondenții la un sondaj desfășurat în rândul mai multor dezvoltatori activi pe piața rezidențială din București și-au exprimat, în mod majoritar, intenția de a continua să investească în noi proiecte în următoarele 24-48 de luni, pe fondul cererii mari de locuințe, media investițiilor fiind de 15 milioane de euro per proiect.

Plafonul pentru aplicarea TVA de 5%, tot nemajorat

Aceștia reclamă, însă, dificultățile legate de diferitele inițiative ale autorităților locale, respectiv blocarea pe o perioadă de un an a PUZ-urilor, dar și ale celor centrale, referindu-se în special la amânarea majorării plafonului maxim la care se aplică TVA redus de 5% pentru achiziția de locuințe.

Citește și:
Majorarea plafonului maxim pentru TVA 5% în cazul locuințelor a fost amânată

„Planurile noastre de investiții sunt foarte clare și continuă fără nicio întârziere. Avem un portofoliu de circa 3.900 de apartamente aflate în diverse stadii de dezvoltare și în permanență căutăm să identificăm noi oportunități de investiții. Fiind însă un dezvoltator care investește în locuințe premium, amânarea majorării plafonului maxim pentru care se aplică TVA redus nu ne ajută deloc. Era o măsură pe care o așteptam, dar în același timp și clienții noștri. În aceste condiții, sunt foarte mulți clienți care au amânat decizia de cumpărare și sunt în expectativă”.

Elena Dumitrache, director de vânzări, Eden Capital Development

 

Reprezentanții dezvoltatorilor consideră că amânarea acestei măsuri nu face decât să limiteze capacitatea clienților de a face un upgrade în ceea ce privește standardul de locuire. „Mai mult de jumătate dintre clienții care vor să cumpere o locuință în proiectele noastre au deja un apartament și doresc să se mute într-unul mai mare și cu caracteristici premium. TVA de 5% în loc de 19% cât trebuie să plătească acum ar fi un ajutor extraordinar de important pentru această categorie de clienți pentru a face pasul urmator spre o calitate mai bună a vieții”, notează Elena Dumitrache, director de vânzări în cadrul Eden Capital Development.

Eden Capital Development are în portofoliu șapte ansambluri rezidențiale în Capitală, fie deja construite, fie aflate în curs de dezvoltare, printre care Cortina North, Cortina Academy, Cortina Residence Băneasa. Recent, compania a anunțat că va începe construcția a încă două ansambluri de locuințe sub marca Cortina, în zona Erou Iancu Nicolae, care vor include aproximativ 800 de apartamente premium.

Citește și:
Două noi proiecte rezidențiale în nordul Capitalei, dezvoltate de o companie românească. Vor aduce pe piață 800 de apartamente

Problema blocării PUZ-urilor

Dezvoltatorii atrag atenția și asupra efectelor blocării PUZ-urilor asupra pieței rezidențiale, care în final pot contribui, pe fondul unei cereri ridicate și a unei oferte din ce în ce mai reduse, la creșterea prețurilor. Acest factor s-ar adăuga presiunii exercitate de scumpirea materialelor de construcții și, implicit, de majorarea costurilor de construcție. „Măsura afectează activitatea de dezvoltare bineînțeles, mai ales a dezvoltatorilor care vor să investească în noi proiecte, pentru că trebuie să găsească terenuri care au deja PUZ-uri aprobate, dar care costă mai mult decât terenurile cu aceleași caracteristici aflate în aceeași zonă. Sunt dezvoltatori care și-au asumat acest cost suplimentar, pentru a-și duce la bun sfârșit planurile de investiții pe care și le-au propus. În același timp, reducerea ofertei de locuințe în Bucuresti a determinat o creștere a cererii pentru locuințele din afara orașului, unde nu există problema PUZ-urilor”, explică Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company.

Eco Villas a livrat până în prezent 190 de locuințe „eco” în cadrul proiectelor Ecovillas și Loft Green Apartmants din Mogoșoaia, însă are planuri de dezvoltare de noi ansambluri de locuințe și în București, pentru care analizează achiziția de terenuri.

Citește și:
Un dezvoltator specializat în construcția de locuințe „eco” are în plan noi proiecte

Nevoia de locuințe rămâne în picioare

În opinia jucătorilor de pe piața imobiliară, nevoia de locuințe noi este evidentă pe piața din București, fapt demonstrat de evoluția vânzărilor din ultimul an și jumătate, cu toate că a fost o perioadă marcată de incertitudini sociale și economice. Aceștia subliniază, însă, necesitatea menținerii unor măsuri unitare din partea autorităților – cum ar fi actualizarea continuă a plafonului pentru aplicarea TVA de 5%, în funcție de cursul euro, sau păstrarea acelorași reguli până la finalizarea unei construcții.

„Ritmul vânzărilor de locuințe se menține ridicat și îl vedem și în proiectele de care ne ocupăm. De exemplu, în proiectul Estoria City din zona de Est a Bucureștiului, în doar două luni am reușit să vindem jumătate din prima fază a componentei rezidențiale. Avem avantajul de a avea deja PUZ-ul aprobat, ceea ce ne oferă un confort din acest punct de vedere pentru că putem livra la timp toate fazele proiectului. Piața rezidențială este unul dintre cele mai dinamice segmente imobiliare, și pe fondul unui stoc de locuințe depășit atât din punct de vedere al construcției, cât și cel al confortului, credem că orice măsură care ar putea facilita înoirea acestui stoc ar aduce un beneficiu întregii comunități”.

Adina Iuga, senior director, Imoteca

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe