Se disipează și efectele psihologice ale crizei! Românii sunt mai optimiști și își doresc case mai bune

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 1 Decembrie 2015, Ultima actualizare: 02 Decembrie 2015

Cei interesați de achiziția unei locuințe se orientează de regulă spre un credit, iar cei care vor să renoveze se bazează mai mult pe economii.

Dincolo de efectele concrete ale recesiunii în imobiliare – cum ar fi scăderea prețurilor sau a volumului de tranzacții –, a existat un altul, mai profund și mai puțin previzibil, de natură psihologică. Este vorba despre neîncrederea românilor în ziua de de mâine, tradusă în plan practic prin reticența de a face achiziții sau investiții majore, cum este și cumpărarea sau renovarea/reamenajarea unei case.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-invest-real-estate-image8112292

Un studiu de piață realizat de BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) cu sprijinul companiei de cercetare și consultanță IRSOP relevă însă o evidentă tendință de schimbare. Astfel, ponderea populației cu o viziune optimistă asupra economiei naționale este în creștere, ajungând la 39% în 2015, față de 27% în 2013. Pe de altă parte, numărul respondenților cu o încredere redusă în evoluția economică a României a scăzut de la 70% în 2013 la 58% în 2015. „Oamenii au planuri, dar ca acestea să prindă contur este nevoie de o condiție de bază: încrederea că aceste planuri se vor putea realiza. Și ele se vor putea realiza în măsura în care economia va fi puternică și în măsura în care oamenii vor crede acest lucru”, spune Petre Datculescu, directorul IRSOP.

„Ponderea celor care au o încredere scăzută în economie s-a redus de-a lungul anilor. În schimb, a crescut procentul celor care au încredere în economie. Dar, în continuare, scepticii sunt mai mulți. Câtă vreme oamenii nu au încredere deplină în economie, cât sunt încă temători, ei nu se vor repezi cu mare ușurință să ia credite. Vor aștepta. În schimb, vor economisi în continuare și vor aștepta momentul în care se vor întruni mai multe condiții ca să facă pasul pentru investiție.”

Petre Datculescu, directorul IRSOP

Îmbunătățirea situației locative ca obiectiv
Potrivit sondajului IRSOP, debutul crizei a generat o stagnare a planurilor românilor de îmbunătățire a situației locative, însă 2015 a marcat o creștere a interesului în această privință, de la o pondere de 56% din totalul respondenților în 2014, la 68% în 2015. În ceea ce privește modalitatea de finanțare a unor investiții în domeniul locativ, în 2015 se consemnează o ușoară creștere a tendinței de a contracta un credit, comparativ cu 2014. La modul general, cei interesați de achiziția unui imobil se orientează mai mult spre credit, iar cei care vor să renoveze se bazează mai mult pe economiile proprii.

Populația pune mai mulți bani deoparte
De remarcat este și faptul că frecvența de a pune bani deoparte a crescut semnificativ față de punctele minime atinse în 2011 și 2013 – când economisirea regulată atingea 16%, iar cea ocazională se situa la 20%, și, respectiv 18%. Acum, 25-27% dintre gospodării pun bani deoparte. „Interesant e că în 2015 vedem că a crescut procentul celor care economisesc pentru a investi și a scăzut procentul românilor care economisesc ca fond de rezervă. Ceea ce arată un lucru interesant – că economisirea nu mai are funcția defensivă de a proteja gospodăria în fața dificultăților, dar, încet, încet se reorientează spre zona de investiții”, punctează reprezentantul IRSOP.
 

Părerile cititorilor
2 păreri
  • mihaela spataru

    Nu cred ca sunt romanii mai optimisti, ci cred ca unii au inceput sa actioneze cu curaj.Eu cel putin asta simt, cred ca multi zic: Fac asta , cred ca o sa o scot la capat.

  • Cristi B.

    Sunt de acord cu punctul de vedere de mai sus, cred si eu ca reticienta romanilor de a investi in imobiliare este pe trend descrescator.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe