Schimbarile din noul Cod Civil in privinta tranzactiilor cu locuinte!

scris de Leonard M. in categoria Proprietari, Cumpărători
Publicat pe: 13 Noiembrie 2012, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

De o luna de zile functioneaza un nou Cod Civil si acesta a adus modificari importante in privinta tranzactiilor de vanzare.

Principala modificare este schimbarea denumirilor din antecontracte si contracte de vanzare-cumparare in antecontracte si contracte de vanzare. De asemenea procedura este mult mai permisiva, renuntandu-se la formularele de contract standardizate in favoarea unora mult mai deschise negocierilor. Practic, se pot adauga orice modificare, orice clauza, evident cu acordul celor doua parti, facand ca documentele finale sa nu mai semene atat de mult unele cu celelalte.

Pentru incheierea unei tranzactii exista doi pasi importanti:

1. Antecontractul de vanzare– document ce presupune o promisiune de cumparare, respectiv de vanzare, la un termen stabilit si precizat in cadrul documentului. Antecontractul poate de-acum sa prevada sau nu o suma de bani drept avans. De asemenea, este recomandabila, dar nu obligatorie, inscrierea antecontractelor in Cartea Funciara. In cazul in care acest lucru se realizeaza, antecontractul ramane inscris 6 luni(fata de 3 ani pana in prezent) in Cartea Funciara, timp in care oricare dintre parti se poate adresa instantei pentru nerespectarea clauzelor de catre cealalta parte.

2. Contractul de vanzare. Asa cum am precizat deja, se acorda un rol important fazei de negociere si orice clauza, cu respectarea legii si cu acordul partilor, poate fi trecuta in contractul de vanzare.

Acte necesare pentru incheierea contractului de vanzare:

– actele de identitate ale partilor
– certificate de casatorie(daca este cazul)
– actele de proprietate
– documentatia cadastrala(obligatorie)
– intabularea
– certificat de atestare fiscala
– adeverinta de la asociatia de proprietari
– ultimile facturi si chitante de la utilitati
– certificatul de performanta energetica(acesta poate lipsi in cazul in care partile precizeaza acest aspect in contract)
– procura de semnare acolo unde este cazul.

Sursa: www.imobiliare.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce este o promisiune de vânzare-cumpărare și ce ar trebui să cuprindă aceasta? Recomandările expertului pentru o investiție protejată

Ce este o promisiune de vânzare-cumpărare și ce ar trebui să cuprindă? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre cumpărători. Obținem răspunsul de la Alexandra Jivan,...

citește mai departe
Antecontractul: un scut de protecție pentru cumpărător, dar și pentru vânzător. Când îl semnezi și ce trebuie să cuprindă?

Antecontractul este o promisiune la care se angajează atât cumpărătorul, cât și vânzătorul unui imobil. Acesta protejează ambele părți și este recomandat să îl semnăm pentru a ne asigura...

citește mai departe
La ce să fii atent când semnezi un antecontract prin Prima Casă

Prin achitarea unui avans, promisiunea de vânzare-cumpărare a unei locuinţe reprezintă un pas important pentru ambele părţi implicate într-o tranzacţie. Semnarea antecontractului este o etapă esenţială în achiziţionarea unei...

citește mai departe