Schimbarea schimbărilor: programul „O familie, o casă” se va transforma în „Noua casă”. Ar deveni funcțional în două săptămâni

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii, Credite, Prima Casă, Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 Iulie 2020, Ultima actualizare: 23 Iulie 2020
Sursă foto: Pixabay.com

UPDATE 2:

În cadrul ședinței de Guvern de pe 22 iulie 2020, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind desfășurarea programului Noua Casă – fostul Prima Casă, dar schimbat, între timp, în O familie, o casă. Inițiativa legislativă nu impune restricții în privința vechimii imobilelor achiziționate printr-un credit cogarantat de către stat, însă prevede că pentru locuințele noi (recepţionate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării finanțării garantate) și pentru cele care au suferit lucrări de consolidare şi/sau reducere a riscului seismic vor putea fi contractate împrumuturi de până la 140.000 de euro (echivalent lei). Pentru celelalte categorii de locuințe, valoarea maximă a finanțării va fi de 70.000 de euro.

Pentru cele două categorii de locuințe va fi perceput, însă, un avans diferențiat.

Citește și:
Care vor fi, de fapt, condițiile pentru Noua Casă: credite de maximum 140.000 de euro pentru locuințele noi, față de 70.000 de euro, pentru restul

UPDATE 1:

Majorarea plafonului de garantare ar extinde semnificativ lista de opțiuni pentru cumpărători – pragul redus pentru achitarea unei TVA de 5% constituie, însă, în continuare un impediment.

Guvernul a adoptat, în primă lectură, o ordonanță de urgență privind regulile de funcționare a programului Prima Casă. Potrivit lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, în noua formulă, programul se va numi Noua Casă și va suferi „câteva modificări importante (…), pentru a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor și în același timp pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziționeze în perioada următoare o locuință nouă”. Una dintre măsuri constă, astfel, în majorarea plafonului pentru creditele destinate achiziției de locuințe noi de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. „Este o modificare substanțială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziționa și apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piață, prin programul Prima Casă”, a explicat Dancă.

În momentul de față, unul dintre obstacolele întâmpinate de românii interesați de achiziția unei locuințe noi mai spațioase este reprezentat, cel puțin în marile orașe, de pragul redus prevăzut pentru achitarea unei TVA de 5%, ce se situează, în continuare, la 450.000 de lei.

Potrivit reprezentantului Executivului, după primirea avizului de la Consiliul legislativ, ordonanța de urgență urmează să fie adoptată în forma finală în următoarea ședință de guvern.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

După ce a revenit pe nesimțite pe agenda de lucru a legiuitorilor statului, chiar în timpul pandemiei, programul guvernamental O familie, o casă (înlocuitorul fostului Prima Casă) va suferi noi schimbări. Pe lângă un nou nume (O nouă casă), acesta va avea și noi condiții de funcționare, printre care majorarea plafonului de garantare de la 66.500 de euro, la 80.000 de euro. „Programul setează niște priorități ale statului pe această zonă a locuințelor cu această caracteristică: locuințe pentru tineri. Haideți să nu mai oferim tinerilor orice cutiuță din aceasta lipsită de orice facilități sau care ulterior (se) dovedesc a avea tot felul de probleme, fie distanța, fie lipsa unor școli ș.a.m.d. Eu cred că în maxim două săptămâni, programul devine funcțional, cu tot ce trebuie, astfel încât cine aplică să poată să meargă la bancă”, a declarat, la Digi24, Cristian Păun, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Citește și:
Proiectul „O familie, o casă” revine în scenă, cu ceva modificări: a trecut de Camera Deputaților, ar urma avizul Președintelui

Pentru stimularea construcțiilor rezidențiale de calitate, reprezentanții statului au în vedere și acordarea unor facilități dezvoltatorilor, în măsura în care aceștia vor îndeplini anumite condiții. „Statul a început să fie puțin mai atent la proiectele pe care le dezvoltă prin acest program – și e și normal să se întâmple așa, pentru că vedem tot felul de proiecte imobiliare care n-au conexiune la rețea de canalizare, făcute în mijlocul câmpiei și apoi să se descurce locuitorii cu transportul în comun și cu toate treburile acestea”, a precizat Cristian Păun.

O familie, o casă – un program nepus în practică

Legea nr. 40/2020, care detaliază condițiile de funcționare pentru O familie, o casă, a fost promulgată de Președintele Țării, Klaus Iohannis, la începutul lunii aprilie. Cu toate că actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, noul program a rămas, până acum, nefuncțional. Potrivit lui Adrian Pandelescu, directorul departamentelui financiar al Sud Rezidențial, motivul este că în acest răstimp nu au fost semnate protocoalele de colaborare între FNGCIMM și bănci.

Cea din urmă variantă a programului guvernamental era menită să vină în sprijinul persoanelor din grupuri sociale vulnerabile, acestea putând beneficia de garantare din partea statului de până la 100%. Caracterul social al acestei inițiative era dat și de faptul că, la data solicitării creditului, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual (sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția) nu puteau depăși valoarea de 4.500 de lei sau, respectiv, 7.000 de lei pentru familiile cu unul sau mai mulți copii. O limitare era prevăzută și în ceea ce privește preţul unei locuinţe achiziționate prin noul program, care putea fi maximum 70.000 de euro (echivalent lei), astfel că valoarea finanţării garantate ajungea la maximum 66.500 de euro (echivalent lei), în condițiile unui avans minim de 5% din preţul de achiziţie a locuinţei.

Citește și:
După mai bine de zece ani, Prima Casă devine „O familie, o casă”. De acum încolo, potențialele achiziții ulterioare sunt drastic limitate!

Majorarea pragului pentru TVA de 5%, o altă măsură așteptată

Potrivit lui Adrian Pandelescu, legea 40/2020 poate suferi adăugiri fie printr-un proiect de hotărâre de Guvern, fie printr-o ordonanță de urgență. Clarificarea situației privind programul guvernamental este importantă pentru acei dezvoltatori care au, încă, o cerere importantă din partea unor cumpărători care mizează pe accesarea unor credite co-garantate de către stat. „Noi avem peste peste 600 de clienți pe care trebuie să îi încadrăm pe această situație”, a precizat Pandelescu. În opinia sa, majorarea plafonului de garantare este o măsură benefică, de adaptare la condițiile actuale de piață, clienții având, astfel, mai multe posibilități de a achiziționa și locuințe noi cu trei camere.

O măsură intens discutată și așteptată de către dezvoltatori este și majorarea pragului pentru achitarea de TVA de 5% la achiziția de locuințe noi, de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la 600.000 de lei.

Citește și:
Plafonul pentru 5% TVA la locuințe, o problemă pentru piață și în 2019?

Anca Bidian: Din 2012 încoace, Prima Casă putea să și dispară

La sfârșitul săptămânii trecue, în cadrul unui nou webinar marca CPI, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, a discutat despre importanța, în actualele condiții de piață, a unui program guvernamental de co-garantare a creditelor pentru achiziția de locuințe. „Faptul că acest program (Prima Casă, n.red.) a dispărut nu are niciun impact pe tranzacții și pe piața ipotecară. El și-a produs efectele de mult. Din 2012 încoace la fel de bine putea să dispară, că piața ar fi avut aceeași evoluție. Toate analizele de piață făcute succesiv în acești ani arată acest lucru”, a subliniat Bidian.

„Prima Casă, de anul trecut, ajunsese la sub 30% din total tranzacții. Adresabilitatea ei s-a îngustat din ce în ce mai mult, pe unele segmente de clienți. (…) Drept urmare, anul acesta piața nu a suferit niciun fel de impact – negativ să spun – că s-a terminat Prima Casă, programul pe care îl știam. Cei mai mulți dintre clienți care au rămas fără fonduri din primul program s-au dus pe (ipotecare, n.red.) standard.”

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance

 

Citește și:
Prima Casă, din nou în cumpănă. Varianta „O familie, o casă” e pulverizată: nu ar fi „interesantă” pentru actualul Guvern

Epopeea continuă (și) în 2020: „Să fie Prima Casă – dar nu orice fel de «primă casă», la oricine!”

Cererea a fost absorbită, fără probleme, de ipotecarele standard

Reprezentanta Kiwi Finance a adăugat că, în condițiile încheierii programului Prima Casă, foarte puțini clienți au renunțat la tranzacții din cauza avansului – aceasta fiind, practic, cam singura diferență între creditul Prima Casă și ipotecarele standard. Astfel, cererea a fost absorbită, fără probleme, de ofertele normale ale băncilor. „Am avut mulți clienți pe care i-am trecut de pe Prima Casă pe standard când le-am explicat tot ce înseamnă Prima Casă, de fapt. Un credit standard, împreună cu un credit de nevoi personale – dacă omul n-are avans, plecăm de la premisa asta –, pentru o combinație din asta plătea clientul mai puțini bani decât la Prima Casă (ca sumă totală de rambursat, n.red.). Pentru că avansul nu e o cheltuială, e o parte din casă: deci (cumpărătorul, n.red.) are și el o cămară acolo, o debara, dacă dă 15% are și dormitorul, dacă dă 25% are și al doilea dormitor”, a punctat Bidian.

Cât despre O familie, o casă, Bidian a precizat că este „un program eminamente social, cu o limită de venit în care trebuie să te încadrezi, cu o limită a valorii casei în care trebuie să te încadrezi”. În opinia sa, noul program, de altfel nefuncțional, era împiedicat oricum de penuria unei oferte special adresate acestui segment. „Oferta de locuințe sociale n-o avem, că primăriile nu s-au ocupat cu așa ceva – poate vor începe, că nevoie e, foarte mare. Și atunci o să vorbim și de O familie, o casă – altfel va fi un segment extrem de redus, extrem de redus. (…) Este extrem de segmentat acest produs și la fel de segmentată va trebui să fie și oferta de case – altfel, va fi marginal”, declara, săptămâna trecută, reprezentanta Kiwi Finance.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Interesul pentru Noua Casă ia avânt: ING Bank România a primit de 2 ori mai multe cereri decât anul trecut. Ce pași trebuie să urmeze solicitanții

Aprobarea financiară se obține independent de imobilul ales, căutarea acestuia putând avea loc ulterior, în termen de 90 de zile. Din martie 2021, cei interesați de achiziția unei locuințe...

citește mai departe
Motivul pentru care programul Noua Casă ar putea să nu aibă “beneficii reale în piața imobiliară”. Cum poate fi corectată situația, în opinia ADIRU

Majorarea avansului pentru locuințele noi, de la 5% la 15%, odată cu introducerea programului Noua Casă, va avea mai multe dezavantaje, sunt de părere reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din...

citește mai departe
Care vor fi, de fapt, condițiile pentru Noua Casă: credite de maximum 140.000 de euro pentru locuințele noi, față de 70.000 de euro, pentru restul

Schimbările aduse programului au fost elaborate în contextul situației create de COVID-19, dar și pentru a elimina restricțiile impuse, recent, prin varianta „O familie, o casă”. Supuse unei serii...

citește mai departe
Proiectul „O familie, o casă” revine în scenă, cu ceva modificări: a trecut de Camera Deputaților, ar urma avizul Președintelui

Deși lucrurile păreau să se fi liniștit la acest capitol, programul Prima Casă se vede iarăși pus sub semnul întrebării – nu în ceea ce privește continuitatea sa, ci...

citește mai departe
Asigurări pe două fronturi din partea Guvernului: Prima Casă merge mai departe. Plafon de două miliarde de lei pentru 2020

Condițiile de accesare a unui credit cogarantat de către stat nu au fost modificate, iar cei interesați pot merge cu dosarele la bănci. Dacă te numeri printre cei care...

citește mai departe