Totodată, preferințele cumpărătorilor indică o ușoară creștere a puterii de cumpărare.
În perioada de recesiune, cele mai căutate tipuri de apartamente au fost cele cu două camere – cel puțin în marile orașe ale țării, unde prețurile erau și mai mari. 2015 a adus însă o schimbare pe piața bucureșteană, unde cumpărătorii și-au dorit (dar și-au și permis) ceva mai mult.
Citește și: Apartamente noi în zone centrale și semicentrale – noua direcție a pieței rezidențiale?
Un studiu realizat la finele anului trecut de Imobiliare.ro, în colaborare cu AnalizeImobiliare.ro, releva că apartamentele cu trei camere au devenit cele mai populare în rândul bucureștenilor, detronându-le pe cele cu două camere. Astfel, o pondere de 38% dintre potențialii cumpărători s-au arătat interesați de locuințe tricamerale în 2015 (față de 35% în anul precedent), în vreme ce 36% dintre clienți ar fi optat pentru o unitate locativă bicamerală (față de 39% în 2014). Pe de altă parte, cererea pentru garsoniere și apartamente cu patru camere s-a menținut la proporții aproximativ egale, respectiv 13%, la fel ca anul trecut.
Citește și: Românii, casele și puterea de cumpărare. Ce vrea și cât poate plăti cumpărătorul de azi?
Cumpărătorii se gândesc mai mult la viitor
Tendința locuitorilor Capitalei de a opta pentru locuințe cu mai mult de două camere este confirmată de o analiză efectuată de compania Premier Imobiliare în perioada ianuarie-decembrie 2015, asupra unui de 1.270 de cumpărători din București și județul Ilfov. Astfel, 48% dintre respondenți au achiziționat imobile mari (cu trei, patru camere sau vile înșiruite), în vreme ce 37% apartamente au optat pentru apartamente cu două camere, iar 15% au preferat garsonierele. Explicația acestei tendințe este foarte simplă, susțin autorii analizei: o familie care decide să facă un credit pe o perioadă mare de timp privește lucrurile și din perspectiva nevoilor viitoare, dorindu-și astfel un imobil mai generos ca suprafață sau număr de camere.
Românii apelează și la credite standard
În ceea ce privește modalitatea de achiziție, mai mult de jumătate dintre cumpărători, respectiv o pondere de 57%, au apelat la programul Prima Casă. „Spre surprinderea noastră, în timpul în care programul a fost blocat (au existat două astfel de momente în 2015), mulți cumpărători au fost mânați de nevoi și dorințe spre creditele ipotecare. Avansul de 15%, comparativ cu cel de 5% de la Prima Casă, nu a constituit o piedică”, explică reprezentanții Premier Imobiliare. Astfel, o pondere de 34% dintre respondenți au apelat la alt tip de credit ipotecar, în vreme ce 9% și-au permis să plătească în numerar.
Raportat la preț, datele Imobiliare.ro arată o ușoară creștere a puterii de cumpărare. Anul trecut, 29% dintre bucureșteni s-au arătat interesați de apartamente cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, în ușoară scădere față de 2014 (de la 30%). Pe de altă parte, ponderea căutărilor pe segmentul 60.000-80.000 de euro a crescut de la 20% în 2014 la 22% anul acesta, în vreme ce pentru o locuință mai ieftină de 40.000 de euro ar opta 16% dintre cumpărători (față de 18% anul trecut). Un preț de 80.000-100.000 de euro ar fi dispuși să plătească 11% dintre vizitatorii Imobiliare.ro, în scădere de la 12%. Cererea pentru apartamente mai scumpe de 100.000 de euro a crescut ușor, de la 20% în 2014, la 22% în 2015.
Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/
Foarte interesant!