O revigorare a acestui sector ar putea fi determinată de orientarea clienţilor spre produsele de calitate, în detrimentul celor cât mai ieftine.
Potrivit reprezentanţilor Baumix, în anul ce tocmai a început piaţa construcţiilor se va menţine, în cel mai fericit caz, la valoarea înregistrată în 2011 – în contextul în care anul trecut a avut loc un declin de circa 20%, ca valoare, faţă de 2010. Oficialii companiei de construcţii sunt de părere că în 2012 piaţa renovărilor nu are perspective de creştere fără a fi relansată politica de creditări; pe de altă parte, pe segmentul construcţiilor noi – ansambluri rezidenţiale sau clădiri de birouri – evoluţia depinde în foarte mare măsură de politica naţională de taxe şi impozite care, în acest moment, nu este foarte atractivă pentru investitori.
O creştere a valorii pieţei comparativ cu anul 2011 ar putea fi provocată de o reorientare a românilor către produsele de calitate, ceva mai scumpe, în condiţiile în care volumul de vânzări va fi mai redus decât în anii precedenţi. “Tendinţa anului 2011 a fost, din păcate, de promovare a produselor cu preţ mic, ceea ce a dus la scăderea profitabilităţii pe întregul lanţ şi va avea ca efect lucrări cu durată scurtă de exploatare şi la nivel calitativ mediocru. Noi sperăm într-o reorientare a preferinţelor consumatorului înspre produsele de calitate în detrimentul celor caracterizate doar de un preţ mic, fapt care ar putea aduce efecte benefice spectaculoase în industria de profil, atât pe verticală cât şi pe orizontală”, explică Răzvan Bobe (foto), directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare în cadrul Baumix.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pentru materialele de construcţii, reprezentanţii companiei de construcţii estimează că, în 2012, materiile prime şi resursele vor fi în general mai scumpe, fapt ce va duce la o la o creştere cu minimum 5% a preţurilor materialelor de construcţii.