Bancherii au venit la editia de anul acesta a programului “Prima Casa” cu aceleasi dobanzi ca in vara lui 2009, desi intre timp costurile lor de finantare au scazut considerabil. Nici statul nu a fortat insa o ieftinire a creditelor, permitandu-le bancilor sa mearga cu marje la fel de mari ca anul trecut.
Pentru editia de anul acesta a programului “Prima Casa” statul a cerut bancilor sa vina din nou cu oferte de pret pentru creditele ipotecare, insa in normele de reglementare a programului a prevazut aceleasi marje ca in vara lui 2009, respectiv 4 puncte peste nivelul indicatorului Euribor trei luni la euro si 2,5 puncte procentuale peste indicatorul Robor trei luni, la lei.
Rezultatul? Din cele 21 de banci inscrise, majoritatea bancilor au venit cu aceleasi oferte ca si anul trecut, o mare parte fiind setate chiar la nivelul maxim admis. Aceasta desi intre timp prima de risc pentru Romania a scazut de la circa 400 de puncte de baza (in iunie 2009) la 270 de puncte de baza (in martie 2010).
Totodata, BNR a redus in acest interval rata rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie de la 40% la 25% pentru fondurile in valuta atrase, respectiv de la 18% la 15% la fondurile in lei. Toate acestea inseamna ca bancile se pot finanta mai ieftin, iar aceasta scadere de costuri ar fi putut sa fie transmisa si catre client. “Ar trebui sa se mai reduca un pic preturile si pentru “Prima casa” , contextul nu mai e acelasi ca in vara trecuta”, admitea recent un bancher, care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul.
Alti bancheri, precum Gabriela Nistor, sefa retailului de la Banca Transilvania, considera insa ca, avand in vedere ca dobanda coboara acum sub 5% pe an, nivelul este suficient de scazut si nu se justifica reducerea marjelor. Datele BNR arata ca dobanda medie la creditele ipotecare in euro nou-vandute a coborat treptat, de la 7,7% in iunie anul trecut la 4,77% pe an in ianuarie anul acesta.
Articol preluat de pe bloombiz.ro