Deşi majoritatea vizitatorilor portalului www.imobiliare.ro sunt interesaţi de o achiziţie, puterea redusă de cumpărare reprezintă un impediment în această direcţie.
Spre deosebire de ţări dezvoltate ale lumii, unde a sta în chirie este un lucru perfect obişnuit, chiar şi la o vârstă mai înaintată, românii au, în mod clar, o mentalitate de proprietari. Acest lucru este dovedit de un sondaj realizat de www.imobiliare.ro în colaborare cu Asociaţia pentru Locuinţe Noi. Potrivit rezultatelor acestuia, 70% dintre vizitatorii portalului îşi doresc mai degrabă să cumpere o locuinţă decât să închirieze una. Interesant este că 64% dintre potenţialii cumpărători sunt tineri de până la 35 de ani, în vreme ce 15% dintre respondenţi au între 35 şi 40 de ani.
Banii de avans, o problemă pentru mulţi tineri
Un impediment în calea achiziţiei unei locuinţe constă în puterea redusă de cumpărare. Astfel, 19% dintre cei chestionaţi ar putea plăti un avans de doar 2.000 de euro pentru o locuinţă, 17% ar dispune de o sumă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de euro, iar 13% ar avea între 5.000 şi 10.000 de euro. Restul de 51% dintre respondenţi pot plăti peste 10.000 de euro ca avans pentru o locuinţă. O deschidere ceva mai mare o arată potenţialii cumpărători când vine vorba de achitarea unor rate lunare. Astfel, 32% dintre cei chestionaţi au declarat că îşi pot permite o rată lunară cuprinsă între 250 şi 300 de euro, în vreme ce 13% pot plăti între 350 şi 500 de euro pe lună. Pe de altă parte, 17% dintre respondenţi sunt dispuşi să plătească maximum 150 de euro pe lună, în vreme ce alţi 19% s-ar încadra între 150 şi 250 de euro pe lună. La polul opus, puţini au fost aceia care au declarat că ar putea plăti peste 500 de euro pe lună. Astfel, doar 9% dintre potenţialii cumpărători ar dispune de 500 până la 700 de euro pe lună, iar 10% de peste 700 de euro.
50.000-65.000 de euro, cel mai des întâlnit buget
Sondajul aplicat vizitatorilor portalului a relevat nişte rezultate interesante în ceea ce priveşte bugetul de care ar dispune aceştia pentru achiziţia unei locuinţe. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, în prima parte a anului trecut cea mai mare parte a potenţialilor cumpărători au căutat unităţi locative de până la 40.000 de euro. Totuşi, la nivel declarativ, peste jumătate dintre respondenţi ar fi de acord să plătească între 35.000 şi 80.000 de euro pentru propria casă. Mai exact, 21% dintre respondenţi ar dispune de un buget de 50.000-65.000 de euro, 18% şi-ar permite să plătească 65.000-80.000 de euro şi 18% s-ar încadra între 35.000 şi 50.000 de euro. În acelaşi timp, 16% dintre răspunsuri au vizat achiziţia unei locuinţe mai ieftine de 35.000 de euro. Pe de altă parte, 16% dintre cei chestionaţi au declarat că ar plăti între 80.000 şi 100.000 de euro pentru o casă, în vreme ce 8% ar dispune de 100.000-150.000 de euro şi 3% şi-ar permite să cumpere o locuinţă cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de euro.
Ce fel de casă ar vrea clientul de azi?
În ceea ce priveşte preferinţele potenţialilor cumpărători, 72% dintre aceştia au declarat că sunt interesaţi de achiziţia unui apartament, restul de 28% optând pentru o casă. Pentru 60% dintre respondenţi nu este deloc important ca locuinţa să fie nouă. Deşi preţul este un prim criteriu de selecţie, cei mai mulţi dintre cei care au răspuns chestionarului ar opta pentru un apartament cu trei camere (40%), preferinţă urmată de apartamentele cu două camere (24%), de cele cu patru camere (22%) şi garsoniere (16%). Astfel, 23% dintre respondenţi preferă locuinţele cu suprafeţe de 60-80 metri pătraţi, 22% pe cele de 80-100 metri pătraţi, iar 39% ar vrea o suprafaţă de peste 100 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte factorii care influenţează decizia de achiziţie a românilor, pe primele locuri se situează în momentul de faţă preţul şi amplasamentul. Eliminând aceste două criterii însă, reiese că cel mai mult contează pentru cumpărători izolarea termică a locuinţei, vechimea imobilului, locul de parcare şi calitatea vecinilor. Această concluzie vine în contradicţie cu tendinţa dezvoltatorilor de a ieşi pe piaţă cu o serie de promoţii, precum includerea în preţul locuinţei a unor obiecte de mobilier (mobilă de bucătărie, cel mai adesea), a diverse dotări (aragaz, frigider, maşină de spălat) sau chiar a unor autoturisme şi excursii.
Kert
“Banii de avans, o problemă pentru mulţi tineri…
Dintre cei chestionaţi (dupa cum scrie in articol):
19% ar putea plăti un avans de doar 2.000 de euro 17% ar dispune de 2.000 – 5.000 de euro
13% ar avea între 5.000 şi 10.000 de euro. Restul de 51% dintre respondenţi pot plăti peste 10.000 de euro ca avans pentru o locuinţă.”
Pai daca 51% au peste 10oooE deduc ca nu avansul e problema sau cei 51% sint mai toti batrani?
Eu sint in situatia de a dori sa cumpar o locuinta (ca multi altii…) si sint dispus sa astept pina cind pretul cerut pe aceste “coteţe” va fi “normal”.
E aberant sa cumperi un jeg de apartament (vechi de 25-35 de ani) pentru care sa platesti pina la pensie o parte buna din veniturile lunare si cind l-ai achitat… trebuie sa-l parasesti pentru ca se darama singur.
Romanii nu vor sa fie proprietari, dar nu au alternativa. Nu exista o “piata reala” a chiriilor ci doar un comert ca de târg. Ca si “chirias” in Romania tre’ sa ai bagajul facut si gata de plecare, stai in mizerie in general, etc…
Totusi, ca si chirias ai “confortul” ca te poti muta oricind din locuinta/oras, nu ai viitorul amanetat (la banca, cu care iti vei imparti salariul).
Simona
Eu cred ca de fapt 11 romani din 10 vor sa cumpere un apartament/o casa. Intrebarea este : cati isi permit?
gorki
Apartamentele sunt prea scumpre, pentru felul cun sunt ele construite, calitatea materialelor si vechimea lor, sunt pur si simplu prea scumpe. Ma refer la cele construite pana in 1990. Pretul pe metru patrat pentru un asemenea apartament, intr-un cartier, parerea mea este ca ar fi de 500 pana la 600 Euro. Mai mult nu! Pana nu se va ajunge la un pres apropiat de acesta, nu se va misca mult pe piata imobiliara. Asta e adevarul, si timpul acesta va veni, cam in 2-3 ani. Ne mai auzim si va pup!
viorica
buna ziua ,ma intereseaza sa imi cumpar o casa dar nu am posibilitate de a cumpara cu bani jos.as dorii sa pot plati in rate si vreau sa vad am vreo posibilitate .muncesc in spania silocuiesc geocamdata aici,astept raspunsu dv .multumesc
Avramescu Marcel
400 de euro/ mp util (fara terase, balcone, spatii comune)= pret vandabil(suportat de roman, acum.Mai tarziu nici asta nu va putea sa fie suportat)
Pana nu se ajunge aici, nu se misca nimic la vanzari.
elena
pai normal ca avem mentalitate de propietari…daca la noi chiria depasseste limita bunului simt,pai se compara chiriile din afara cu pensiile de acolo si salariile din strainatate???la noi batranii de abia isi cumpara paine..dapai sa plateasca chirie.nu este mentalitate de propietar,ci doar vrem sa oferim copiilor nostrii siguranta…nu sa isi dea salariu pe chirie si intretinere si sa manance cartori fierti.asta nu e snobism….era snobism daca achizitionam vreo vila…lux,domenii..nu niste jeguri de apt la niste preturi incredibile…de trebuie sa mai bagi 15000 de euro sa poti sa stai.asa ca dragilor..nu este mentalilate de propietar…si scuze…cand or sa ofere legile protectia chiriasului ca in strainatate…da..pana atunci…habar nu aveti
petreceri pentru copii
In sfarsit un articol pertinent! Felicitari celui care a scris articolul!
dan loha
eu as da maxim 37.000 euro pt un apartament cu 2 camere si balcon undeva la 60 metri patrati confort I
intr-o zona relativ ok (bloc cu 4 etaje in bloc cu an de constructie nu mai vechi de 1980)
Daca nu coboara pretul pana aici o sa ma descurc ca si pana acum fara a avea o casa. Prost nu e cel ce cere ci cel ce da mai mult de atat.
Atat mi-as permite eu. Si creditul musai in lei ca nu ma plateste sefu in euroi. A da, si dobanda fixa nu cu roborul sau euriborul sa ma joavce bancile cum le place lor.
Altfel cum am stat 30 ani cu parintii mai stau inca 10-15 ca n-o fi foc, gasim noi solutii de convietuire