S-a dus vremea programului Prima Casă? Viitorul rezidențialului românesc, între cerere și ofertă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Publicat pe: 23 Martie 2018, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

s-a dus vremea programului Prima Casa

Jucătorii din domeniul imobiliar sunt de acord că nevoia de locuințe a populației se va menține la un nivel ridicat în următorii ani.

Într-o conferință moderată de Moise Guran în cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizată de Imobiliare.ro, o serie de jucători din real estate au discutat despre provocările pieței autohtone și perspectivele sale de viitor. Printre temele abordate s-au numărat programul Prima Casă, noile dezvoltări de locuințe, dar și construcțiile verzi.

Minusurile Prima Casă

Participanții la conferința CPI au fost de acord cu faptul că ponderea programului Prima Casă în totalul achizițiilor ar trebui să fie mult diminuată, iar cumpărătorii să se îndrepte spre alte soluții de finanțare. Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, subliniază, pe de o parte, că programul guvernamental nu și-a atins (decât în mică măsură) scopul economic, acela de a stimula construcțiile de locuințe noi, dat fiind că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piața de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piața nouă, programul nu a stimulat construcția de locuințe de calitate, accentul fiind pus asupra prețului. „Acest program a ajuns să creeze monștri”, punctează reprezentantul Forte Partners, întrucât i-a determinat pe dezvoltatori să creeze produse imobiliare care să se plieze pe tiparul impus de acesta. „Piața rezidențială e foarte sensibilă la preț. Totul costă. Dezvoltatorul face lucrurile astfel încât să poată vinde repede și bine”, explică Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management.

În ceea ce privește scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-și achiziționeze o casă –, reprezentanta Premier Estate este de părere că, în special în marile orașe, acesta nu a prea fost atins. Astfel, mulți cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanțare au preferat să contracteze un credit co-garantat de către stat datorită avansului mai redus. Răzvan Cuc, CEO Remax apreciază însă că piața imobiliară nu ar trebui să rămână blocată în inițiativele și politicile guvernamentale, antreprenorilor revenindu-le sarcina de a găsi soluții pentru o piață imobiliară competitivă.

Cumpărătorii s-au orientat spre alte tipuri de credite

Pe fondul diminuării treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, consideră că programul guvernamental nu mai este necesar pentru piață în momentul de față – o dovadă clară în acest sens fiind situația consemnată anul trecut, când, pe fondul epuizării fondurilor alocate de către stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%. „Problema cu programul Prima Casă este că a durat prea mult”, punctează ea. În 2009, când a apărut, acesta a adus un reper financiar important în piață, ajutând astfel la deblocarea sa. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „Când se va opri acest program, nu se va întâmpla nimic”, este de părere reprezentanta Kiwi Finance.

Valoarea TVA contează!

„Dincolo de facilitățile de finanțare oferite prin programul Prima Casă, o modalitate prin care statul ar putea stimula vânzările de locuințe noi ar fi lărgirea sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA”, punctează Andreea Comșa. O soluție ar fi, desigur, ridicarea plafonului de 450.000 de lei, care nu mai echivalează de mult cu 100.000 de euro. Experții imobiliari susțin astfel inițitiva anunțată a guvernului de a elimina plafonul în bani, păstrându-se plafonarea pentru componenta suprafață, avantajele fiind evidente în ceea ce privește accesul la locuințe de calitate. Această reglementare ar putea fi, în prezent, mai importantă decât Prima Casă pentru piața imobiliară, având în vedere impactul asupra calității locuirii.

Calitatea noilor locuințe, o chestiune esențială

În ceea ce privește perspectivele de viitor ale rezidențialului autohton, este clar că potențialul acestei piețe rămâne unul ridicat – cel puțin în marile orașe. „Nu există niciun scenariu în care să spui că cererea de locuințe va stagna în următorii zece ani. Cererea e foarte mare – și solvabilă! – pe toate segmentele pieței. Ritmul construcțiilor, deși s-a mărit, nu reușește să îndestuleze această cerere”, spune Anca Bidian. „Vedem din ce în ce mai multe cereri pe terenuri, mai mici sau mai mari”, adaugă Laurențiu Lazăr, CEO al companiei de consultanță Colliers. Acesta precizează că interesul pe această piață vine și din partea unor investitori străini (unii dintre ei din Europa Centrală și de Est), care sunt interesați inclusiv de loturi în zone centrale din București. În Capitală, o zonă care se va dezvolta bine pe rezidențial în viitor va fi Floreasca, la fel și vestul.

Contează însă mult ce fel de stoc de locuințe va veni, la ce nivel de calitate se va situa, precizează reprezentantul Colliers. Geo Mărgescu punctează că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent cu programul Prima Casă, statul ar trebui să încurajeze oamenii să cumpere – fiecare potrivit cu veniturile sale – locuințe de cât mai bună calitate. Este vorba aici și de case cu o performanță energetică ridicată sau chiar „verzi”, care până acum nu s-au bucurat de prea mare popularitate. „Sunt de acord că locuințele verzi ar trebui să ocupe un loc mult mai important”, spune Simona Chirică, Partener în cadrul casei de avocatură Schoenherr. Până acum, interesul pentru acest segment al pieței rezidențiale a fost redus. Chirică reamintește însă faptul că termenul de implementare a normelor europene 20-20-20 se apropie cu pași repezi, astfel că orice construcție autorizată după data de 31 decembrie 2020 va trebui să aibă un consum energetic aproape de zero.

Despre Clubul Profesioniștilor în Imobiliare

Lansat în 2009 de către Imobiliare.ro, Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) este o inițiativă care își propune să creeze un context dinamic de interacțiune și profesionalizare pentru comunitatea imobiliară din România. În cei opt ani de activitate, CPI a organizat peste 80 de evenimente în București, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Constanța, la care au participat 4.000 de agenți imobiliari. Pe lângă evenimentele desfășurate anual, CPI pune la dispoziția brokerilor platforma de informare cpi.imobiliare.ro, prima platformă editorială online din România dedicată dezvoltării personale și profesionale a agentului imobiliar. Prin cele două acțiuni – evenimentele CPI și platforma cpi.imobiliare.ro, CPI sprijină dezvoltarea comunității imobiliare din România, oferind relațiile, contextul și cele mai bune instrumente pentru o evoluție continuă.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Tanasoiu Nicolae-Cozmin

    Buna ziua, referitor la programul Prima Casa cand teduci la banci sa te interesezi, incep cu X si Y, ba ca n-ai salariu suficient samd. Dar totusi cei cu salariul minim pe economie, care nu ne permitem sa platim un avans de 5%-25% dar totusi dorim sa ne achizitionam un apartament de 2-3 camere, de ce numai putem? Era in anul 2009-2011 programul de achizitie Rent to Buy care multi nici macar nu au pomenit de el dar totusi spun ca au luat teapa cu el. De ce nu se mai accepta acest program, ca totusi multi tineri le-ar cnvenii sa stie ca pot sa-si cumpere un apartament nou si fara sa fie nevoiti sa scoata dintr-o data 5.000-25.000/30.000 euro de euro avans.

  • Locuințele verzi, viitorul pentru orice membru UE – inclusiv România!

    […] În perioada de recesiune, cel mai important criteriu de achiziție luat în calcul de către potențialii cumpărători de locuințe a fost prețul. Deși acest factor continuă să cântărească mult pentru unii, în ultimii ani se poate observa o deschidere mai mare către proiectele care oferă „ceva în plus”. Una dintre concluziile desprinse în cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), eveniment organizat recent de Imobiliare.ro, a fost că, deși piața locală are mare nevoie de locuințe noi, contează foarte mult la ce nivel de calitate se vor situa acestea. […]

  • Iulian tudor

    Eu mi-am luat un apartament acum 7 ani foarte cochet in Cosmopolis prin programul guvernamental ‘’Prima Casa’’. Nu stiu de altii dar mie mi-a prins de mare ajutor…bine, ca exista acum o paleta mai variata de credite..cu atat mai bine.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe