Țara noastră are una din cele mai ridicate rate de proprietate imobiliară din Europa.
Deși extrem de populară în țările occidentale, varianta închirierii unei locuințe nu este aplicată decât la scară mică în țara noastră – iar majoritatea celor care apelează totuși la aceasta o văd doar ca pe o soluție temporară, de compromis, aplicabilă de preferat pe termen cât mai scurt – adică până la achiziția propriei case.
De unde vine însă această reticență față de o soluție ce continuă să-și dovedească funcționalitatea pe piețe mult mai dezvoltate decât a noastră?
1. Obișnuința de a locui în propria casă
O primă cauză ține de contextul istoric. Ca rezultat al privatizării pe scară largă după căderea regimului comunist, cei care până atunci erau obișnuiți să plătească chirie la stat au devenit proprietari „în masă”. Așa se face că, în momentul de față, România are una din cele mai ridicate rate de proprietate imobiliară din Europa. Potrivit statisticilor oficiale, 96,6% din populația țării deține o locuință, în comparație cu media de 70,7% consemnată în statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit proiectului Strategiei Naționale a Locuirii lansat recent în dezbatere publică de către Guvern, această „cultură a proprietății imobiliare” este înrădăcinată chiar și în mințile celor mai tineri.
2. Rata la bancă, cât o chirie
După boom-ul imobiliar din 2007-2008, gradul de accesibilitate a unei locuințe s-a îmbunătățit semnificativ, odată cu scăderea prețurilor din sectorul rezidențial. Acest fapt a dus la apariția unei situații interesante, ce justifică dorința celor din noua generație de a deveni proprietari. „Plata chiriei lunare este adesea similară cu plata ratei lunare la un credit ipotecar. Acesta este un stimulent pentru cei mai mulți de a-și cumpăra o locuință, mai degrabă decât să o închirieze”, se arată în documentul citat.
3. Dorința de stabilitate
Nu în cele din urmă, unul dintre motivele importante pentru care majoritatea românilor văd chiria doar ca pe o soluție de compromis ține de disfuncțiile importante ale acestei piețe. Insuficient reglementată și controlată, aceasta eșuează de multe ori în a oferi chiriașului un grad satisfăcător de stabilitate și protecție. „Nesiguranța legată de închirierea unităților pe piața de închiriere «gri» împreună cu prețurile umflate percepute pe piaţa «oficială» a închirierilor împing gospodăriile cu venituri medii să-și cumpere o casă”, explică oficialii Guvernului.
Paul
Pai daca ajungi la pensie si nu iti permiti sa platesti o chirie, undeva e o problema.
Adrian
Si cand iesi la pensie, din ce iti mai platesti chiria?