Romanii vor apartamente vechi

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 14 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 14 Octombrie 2009

Peste 60% dintre persoanele care intentioneaza sa-si achizitioneze o locuinta prefera apartamente vechi, in detrimentul celor nou construite, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus, informeaza NewsIn.

“61,7% dintre persoanele care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta prefera un apartament vechi mai degraba decat un apartament intr-un bloc nou construit”, a spus Andrada Constantinescu, citand concluziile unui studiu realizat de compania Daedalus pentru a masura intentia de achizitie de proprietati imobiliare in randul persoanelor care viziteaza site-uri de real estate.

De asemenea, intre un apartament vechi in interiorul orasului si un apartament situat intr-o cladire noua in afara orasului, 76,2% opteaza pentru prima varianta.

Potrivit studiului, aproximativ trei sferturi, adica 72,5% dintre respondenti, sunt in cautarea unui apartament, 29,4% in cautarea unei case sau vile, iar 2,7% doresc un teren.

Cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere, preferate de 47,9% dintre cei care isi doresc un apartament, respectiv cele de trei camere, preferate de 29,4%, urmate la mare distanta de garsoniere, 17,1%, si apartamentele cu patru sau mai multe camere”, a mai spus account managerul companei Daedalus.

In privinta disponibilitatilor financiare, peste 50% dintre respondenti si-au propus sa cheltuieasca pe un apartament 60.000 de euro, 22,9% intre 60.000 si 80.000 de euro, iar 25% au prevazut un buget mai mare.

Bugetul mediu alocat pentru un apartament este de 59.350 de euro, in timp ce bugetul mediu alocat pentru achizitia unei case este de 94.075 de euro”, a precizat Andrada Constantinescu.

Din punct de vedere al modalitatii de plata, 55,6% dintre respondenti intentioneaza sa-si achite locuinta prin credit, aproximativ 40% prin cash, iar restul, aproximativ 5%, printr-o alta modalitate.

“In general, cu cat bugetul este mai mare, cu atat creste si proportia celor care intentioneaza sa recurga la plate cash. Acest fenomen poate fi explicat de faptul ca locuintele mai scumpe reprezinta, de fapt, un << upgrade>> de la un numar mai mic la un numar mai mare de camere”, a mai spus Constantinescu.

In ceea ce priveste modalitate pentru plata locuintei, cei mai multi se orienteza catre un credit de tip imobiliar si/sau ipotecar, adica 46,2%, si catre un credit de tip Prima Casa – 39,5%.

Ratele la dezvoltator sau vanzator sunt o optiune doar pentru 14,3% dintre respondentii.

Legat tot de preferintele locative, studiul arata ca majoritatea respondentilor (75,2%) opteaza pentru o garsoniera confort I intr-o zona mai buna decat pentru un apartament cu doua camere confort II, situat intr-o zona mai proasta, ceea ce demonstreaza ca populatia este dispusa sa renunte la numarul de camere pentru o zona superioara si confort sporit.

Studiul Daedalus a fost realizat in perioada 15 septembrie – 2 octombrie 2009 pe un esantion de 941 de persoane.

Esantionul a fost format din persoane cu varsta peste 18 ani, din Bucuresti, care viziteaza site-urile din reteaua detinuta de Agentie.Net. 

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe