Economia merge bine, dar mulți rămân precauți în așteptări.
Alegerea între varianta de a rămâne în chirie și de a face pasul achiziției unei locuințe proprii nu depinde doar de factori concreți, obiectivi, ci și de percepția fiecărui individ asupra economiei țării în general și, totodată, asupra situației financiare personale. Cel mai recent raport privind climatul de consum realizat de compania de cercetare Gfk România relevă o situație interesantă din acest punct de vedere.
Astfel, după o majorare de aproximativ 6% a produsului intern brut în trimestrul al doilea din 2016 (comparativ cu perioada similară a anului trecut), reprezentanții Gfk nu se sfiesc să considere situația economică a României drept „înfloritoare”. Cu toate acestea, așteptările populației în ceea ce privește economia țării au scăzut în luna septembrie față de iunie. „Consumatorii sunt sceptici în ceea ce privește următoarele câteva luni. Mulți nu exclud posibilitatea unui declin economic”, se arată în raportul citat.
În ciuda acestei viziuni precaute, de notat este că așteptările populației cu privire la posibilitatea de majorare a veniturilor au crescut în al treilea trimestru din 2016. „Creșterea economică puternică reduce ratele de șomaj și, prin urmare, crește venitul”, explică reprezentanții Gfk.
În ceea ce privește puterea de cumpărare a românilor, studiul menționat relevă că tendința de redresare economică îmbunătățește puțin câte puțin atitudinea consumatorilor români, apetitul acestora pentru achiziții atingând în iulie cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. „Totuși, valorile acestor indicatori arată în mod clar că majoritatea copleșitoare a populației își permite în continuare să cumpere numai articolele esențiale pentru traiul zilnic. Produsele și serviciile cu o valoare ridicată rămân în continuare în afara posibilității de cumpărare a majorității consumatorilor”, concluzionează specialiștii Gfk.