Nevoia de locuințe se află în strânsă legătură cu evoluția demografică.
În condițiile în care locuințele românilor îmbătrânesc de la an la an, iar marile orașe atrag din ce în ce mai mulți locuitori, nevoia de a „împrospăta” fondul locativ devine tot mai stringentă. Aceasta a fost una dintre concluziile desprinse în urma ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), eveniment organizat de Imobiliare.ro și susținut de ANEVAR.
Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize al Imobiliare.ro, a precizat că volumul livrărilor de anul trecut, de circa 53.000 de unități locative la nivel național, s-a situat sub nivelul consemnat în anul precedent, dar și sub cel din perioada 2008-2009 (ce depășea 60.000 de unități). În București-Ilfov, de exemplu, au fost finalizate circa 10.000 de locuințe, sub nivelul estimat inițial (adesea în contextul întârzierilor în procesul de construcție). Prin comparație, în Varșovia, un oraș cu o densitate a populației mai mică decât Bucureștiul, s-au construit anul trecut 20.000 de unități locative. „În continuare se construiește foarte puțin. Există, din punctul meu de vedere, o nevoie disperată de a construi locuințe”, a punctat reprezentantul Imobiliare.ro.
Centrele regionale ajung din urmă Capitala
Potrivit lui Daniel Manațe, Președinte ANEVAR în perioada 2016-2017, cererea de locuințe este definită de caracteristicile demografice. România are, astfel, niște poli regionali de dezvoltare care acționează ca niște devărați „magneți”, atrăgând tot mai mulți locuitori. Aici, cererea de locuințe este cea mai ridicată – în vreme ce alte localități se confruntă, dimpotrivă, cu fenomenul scăderii demografice.
Și Mihai Pătrulescu, Senior Associate în cadrul companiei de consultanță Colliers International, a recunoscut că centrele regionale devin din ce în ce mai importante pe piața rezidențială. „Dacă până acum creșterea a venit în principal din București, în viitor, celelalte mari orașe vor avea un rol tot mai important”, punctează acesta.
Proximitatea, un aspect esențial
La nivelul Capitalei, printre noii poli de dezvoltare rezidențială se numără, potrivit lui Pătrulescu, Expoziției, Aviației, Dimitrie Pompeiu, dar și Centrul Vechi – unde ar exista câteva terenuri pretabile pentru dezvoltări. În opinia sa, există în continuare a deconectare între proiectele office și cele rezidențiale. „Ce văd eu că devine tot mai important e nevoia de proximitate, nevoia de a asigura servicii cât mai aproape de proiecte”, explică reprezentantul Colliers, adăugând că o soluție în acest sens ar fi construcția unor ansambluri mixte.
Ion Anghel, Prof. dr. ec. ASE București și Președinte ANEVAR în perioada 2006-2007, a adăugat că, potrivit unor studii derulate la nivel global, calitatea locuințelor este definită în funcție de o serie de caracteristici, printre primele cinci numărându-se calitatea aerului, apropierea de școli și grădinițe și apropierea de aeroport.