Impozitarea castigului din dobanzile bancare si instabilitatea cursului determina tot mai multe persoane sa renunte la banii plasati in banci si sa cumpere locuinte, potrivit consultantilor imobiliari, care afirma insa ca revenirea pietei este intarziata de masurile de austeritate.
“Exista o tendinta a cumparatorilor care au cash in banci sa investeasca in imobiliare. Face sens. Se impoziteaza dobanzile la depozitele din banci si cursul euro-leu nu este stabil. O investitie imobiliara in acest moment este oportuna pentru protectia resurselor de lichiditati. De obicei, investitiile se fac in imobile finalizate care pot fi achizitionate rapid”, a declarat agentiei MEDIAFAX Ion Catutoiu, managing director al companiei imobiliare Real Time, din Bucuresti.
El precizeaza ca in ultimele luni locuintele au fost cumparate pentru folosinta proprie, insa de curand se observa o tendinta de achizitie in scop de investitie, mai ales ca preturile sunt considerate bune.
Cresterea numarului de tranzactii realizate cu bani gheata a fost observata si de Catalin Apetri, reprezentant al Coldwell Banker.
“Am observat, in ultimele luni, o tendinta de achizitie a locuintelor cu cash, ceea ce a fost o schimbare neasteptata pentru piata rezidentiala romaneasca din ultimii doi ani. In acelasi timp, discutand cu mai multi clienti, ne-am dat seama ca au existat depozite in banci si ca majoritatea au considerat ca este momentul sa profite de ele si sa investeasca acesti bani”, a declarat Apetri.
Pe de alta parte, el a aratat ca un procentaj important dintre persoanele care au bani in banci iau in calcul o achizitie imobiliara, insa prefera sa mai astepte, in speranta ca preturile vor continua sa scada.
“Indraznesc sa spun ca acestia vor trece la o achizitie la primul semn de crestere a preturilor locuintelor, mai ales ca pe dobanda obtinuta din depozite oricum platesc impozit”, a adaugat reprezentantul Coldwell Banker.
Unii agenti imobiliari spun ca 35-40% din tranzactiile intermediate de ei se realizeaza cu cash.
“Cred ca vor fi mai multe cazuri de persoane care vor scoate banii de la banci pentru a-i investi in imobiliare . Ei isi vor scoate banii si vor astepta chilipiruri. In plus, daca ai cash poti obtine reduceri de preturi de 10.000-15.000 de euro la o locuinta“, a afirmat un agent imobiliar de la o agentie din zona centrala a Bucurestiului.
Analistul Radu Zilisteanu spune, la randul lui, ca acest fenomen s-ar putea extinde deoarece aurul, valuta si proprietatile imobiliare sunt refugii pentru protectia lichiditatilor intr-o perioada de instabilitate.
“Cand cursul creste si cand te afli sub spectrul inflatiei in urma cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA, cei care au cash se refugiaza in aur, in imobiliare, pentru a profita de preturile mici, si in valute. In plus, nu mai este profitabil sa tii banii la banci pentru ca in unele cazuri se ajunge la dobanzi real negative. Depinde cum vor reactiona cei care au bani la banci de decizia BNR de maine (daca va modifica dobanda de politica monetara – n.r.)”, a spus Zilisteanu.
In opinia sa, chiar daca vor fi mai multi bani pentru investitii in imobiliare in perioada urmatoare din partea celor care au cash, piata tot nu-si va reveni, avand in vedere masurile de austeritate anuntate de Guvern.
“Piata imobiliara se confrunta acum cu o alta problema, legata de dificultatile cu care bugetarii isi vor plati ratele la creditele imobiliare. In aceste conditii, oferta de pe piata va creste si mai mult, iar cererea eligibila se mentine inca la niveluri reduse. Masurile de austeritate anuntate de Guvern vor intarzia revenirea pietei imobiliare cu cel putin un an“, considera Zilisteanu.
Incepand cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
Persoanele care au depozite la termen anterior datei de 1 iulie vor plati impozit de 16% doar pe dobanda calculata de la aceasta data pana la scadenta.
Articol preluat de pe bloombiz.ro